Jeugdraad Izegem wil nog beter inspelen op de noden van jongeren

Het dagelijks bestuur van de jeugdraad met bovenaan v.l.n.r.: Senne Dewitte, Emil Claeys en Dries Desmet. Onder v.l.n.r.: Lauren Vandepitte, Pauline Geldhof en Fien Claeys. © GS
Redactie KW

Het nieuwe werkjaar van de jeugdraad in Izegem werd ingezet. Ze willen inspelen op de vijf grote pijlers: adviseren, inspraak, opvolgen, organiseren en netwerken. Het bestuur zoekt ook naar manieren om ook de niet-georganiseerde jeugd te bereiken.

Het dagelijks bestuur van de Izegemse jeugdraad komt ongeveer twee à drie keer per semester samen om de stand van zaken te bespreken. Ze zijn een adviesorgaan voor het stadsbestuur. Projecten die vanuit de gemeente op poten worden gezet, helpt het bestuur mee opvolgen.

De jeugdraad mag ook gezien worden als een ideaal forum om informatie te verspreiden, uit te wisselen en een netwerk te kunnen opbouwen.

Nieuwe bestuursleden

“We zijn sinds kort met een vrij grote, geëngageerde groep”, vertelt Pauline Geldhof van het dagelijks bestuur. “Net wat we nodig hadden, want we waren eigenlijk aan het uitdoven.”

Dankzij vers bloed in het bestuur en het enorme engagement, kunnen ze dit jaar breder gaan. “We zitten vol leuke ideeën, willen meer inspelen op de vraag en noden van de Izegemse jongeren en gaan ook samenzitten met verschillende partijen”, bevestigt het dagelijks bestuur.

“Elk lid van de jeugdraad is aangesloten bij minstens één vereniging in Izegem”, vertelt Pauline. “Maar we vinden het even belangrijk om de niet-georganiseerde jeugd te bereiken.” Bij de niet-georganiseerde jeugd horen alle jongeren die niet zijn aangesloten bij een vereniging of jeugdbeweging. “Voorlopig is er te weinig input van die partij en wij hopen snel ook naar hun noden te kunnen luisteren”, klinkt het vanuit de jeugdraad.

Tussenstap

De jeugdraad streeft naar een nauwe samenwerking met de kindergemeenteraad in Izegem. Zo hielpen ze mee achter de bar op de kinderfuif van afgelopen vrijdag. Wanneer kinderen naar het middelbaar onderwijs gaan, is er nog geen adviserende raad na de kindergemeenteraad, voordat ze kunnen instromen bij de jeugdraad.

“We bekijken of er eventueel nood is aan een tussenstap. Concreet is hier nog niets over besproken maar we willen zeker eens samenzitten met bijvoorbeeld de leerlingenraden”, vertelt Pauline.

De jeugdraad werkt ook mee aan het project rond ‘kindvriendelijke gemeente’ en wil een stempel drukken op de beslissingen over de nieuwe evenementenhal die er binnenkort aankomt in Izegem.

Infodag in het JOC

De jeugddienst stond met een infobeurs in het JOC. Ze wilden hiermee nieuwe vrijwilligers warm maken om mee te werken aan de verschillende diensten voor en door de jeugd. (GS)

Je kan de jeugdraad volgen op Facebook en Instagram.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier