Jeugdproduct Olivier Deman (Cercle): “Nu is het echt duidelijk water van mij wordt verwacht”

Olivier Deman lag met zijn doelpunt tegen KV Oostende in de beker aan de basis van de kwalificatie voor de volgende ronde. (foto Belga)© BELGA
Redactie KW

Als voetballer vertrouwen krijgen van een trainer doet veel. Olivier Deman kan dit aan den lijve ondervinden. Bijna twee jaar na zijn debuut in de Pro League krijgt hij als jeugdspeler een kans. “Mijn stijl is in die twee jaar tijd dezelfde gebleven.”

Olivier Deman, geboren in Antwerpen en op zijn vierde naar Knokke verhuisd, was als jeugdspeler voornamelijk op de flanken te zien en zelfs even als linksachter. “Ik voel mij iets comfortabeler vanuit een centralere rol. Ik ben tevens efficiënter en fysiek sterker geworden. Op het vlak van rendement kan ik wel nog veel stappen zetten.”

Olivier wordt omschreven als een gesloten, timide, rustig persoon. “Ik had in het verleden niet zo’n sterke persoonlijkheid. Maar ik kan terugblikken op een goede jeugdopleiding, waar ik zowel bij Club als Cercle mooie stappen heb gezet. Ik ben wat harder geworden. Dit alles maakte mij tot de voetballer die ik nu ben.”

Tijdens zijn passage bij de Cerclebeloften hield klierkoorts de aanvaller lange tijd aan de kant en hij sukkelde met wat kleine blessures. Begin dit seizoen, tijdens de tweede training moest hij met een afgescheurde hamstring afhaken. “Dit was misschien wel één van de blessures die mij het langst aan de kant hield en die kwam bijzonder ongelegen omdat ik door Paul Clement opnieuw bij de A-kern was gehaald.”

Naar de B-kern

Bernd Storck werd vorig seizoen de tovenaar genoemd en bracht met Thibo Somers, Calvin Dekuyper en Arne Cassaert drie eigen jongeren bij de ploeg. Met Deman hield de Duitser geen rekening. Hij stuurde hem naar de B-kern. “Ik kon volgens hem de ploeg niet helpen. Een zure beslissing die toch wel hard aankwam, een mentale klap. Uiteindelijk kon ik de knop omdraaien en mezelf weer opladen. Ik heb uit die periode veel geleerd. Ik ben sterker en harder geworden.”

Ondertussen staat Yves Vanderhaeghe twee weken voor de groep. “Je voelt dat er een andere visie is. Ik kan mij op dit moment wel in die stijl vinden. Het is sowieso anders. Zo is het is mij nu wel duidelijk wat er van mij verwacht wordt. Er wordt ook offensieve vrijheid gegeven, wat bij Clement misschien iets meer gestructureerd was. Er zijn nu ook looplijnen waarbij men op onze eigen vaardigheden rekent.”

Uit duel spelen

Assistent Thomas Buffel sprak de voorbije dagen veel op Olivier in, over looplijnen en hoe hij zich voorin moet bewegen om ruimte te creëren. “Hij brengt ons uiteraard zijn ervaring bij. Hij geeft mij tips. Eén van de eerste zaken die hij mij meegaf, was dat ik niet het grootste lichaam heb als voetballer en ik dus meer uit het duel moet gaan, een beetje zoals hij in het verleden deed. Dat helpt. Die bagage neem je mee en dat geeft mij vertrouwen, dat ze met je bezig zijn. Nu we een bepaald systeem hanteren, wordt mij gezegd hoe ik mij in bepaalde situaties met of zonder bal moet bewegen. Wat er van mij verwacht wordt. Op de trainingen die we al hadden, kregen we vooral tactisch werk. Men probeert in de groep te krijgen wat er van de verschillende linies wordt verwacht. Op dat vlak proberen de coaches bij te sturen en een spelsysteem in de ploeg te krijgen.”

In de beker op Anderlecht zijn we zeker niet kansloos

Met een punt tegen Anderlecht schiet Cercle weinig op, maar de manier hoe dit gebeurde, geeft de groep een goed gevoel om het komende zeer belangrijke tweeluik, op Moeskroen en tegen Waasland-Beveren, aan te vatten. “We moeten voor een zes op zes gaan. Dat leeft ook binnen de groep, met allereerst de focus op de match van zaterdag op Moeskroen. Pas daarna – is het resultaat nu goed of niet goed – moeten we de knop omdraaien en met veel overtuiging het treffen tegen Waasland-Beveren voorbereiden. Als we hetzelfde niveau aanhouden, ben ik ervan overtuigd dat dit zeker zal lukken.”

Vertrouwen

“Iedereen heeft talent, anders speel je niet op dit niveau. Maar die details, een goede, slechte of laatste pass, trappen naar doel, iets durven doen op het veld heeft met vertrouwen te maken. Een voetballer is heel afhankelijk van het vertrouwen, het zelfvertrouwen dat je hebt en het vertrouwen van een coach. De prestaties van de voorbije matchen geeft ons alvast een goed gevoel.”

Positieve resultaten geven ook vertrouwen aan de ploeg. In die zin is de beker tevens belangrijk. “Eén match winnen is voldoende om door te stoten. Het is alles of niets en dat maakt het leuk. Bij een topdag ga je door, bij een offday wordt het moeilijk. We hebben ondertussen al bewezen dat we ploegen zoals Leuven en Oostende, toch niet de minste dit seizoen, kunnen uitschakelen. En met wat we zondag tegen Anderlecht toonden zijn we daar zeker niet kansloos.” (Alain Creytens)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.