Jeugdopbouwwerker Robbe wil noden en behoeften van jongeren aankaarten

Robbe Dheuninck op het skatepark waar hij al vaak actief was.©Dylan Vynck
Robbe Dheuninck op het skatepark waar hij al vaak actief was.©Dylan Vynck
Redactie KW

Om kwetsbare jongeren uit de vicieuze cirkel van kansarmoede te helpen, lanceerde Stad Nieuwpoort vorig jaar de functie van jeugdopbouwwerker. Robbe Dheuninck (23) nam deze taak op zich en fungeert al een jaar lang als de brug tussen de stadsdiensten en deze jongeren.

“Nieuwpoort kent een kansarmoede-index van ongeveer 1 op 4. Er is dus ook een grote groep kwetsbare kinderen en jongeren die we uit de bijhorende vicieuze cirkel willen helpen”, legt Lode Maesen, diensthoofd van de Jeugddienst, uit. “Er ontstond wat overlast, zoals aan het skatepark of de grote vechtpartij aan de tramhalte in 2019, maar er is dan ook weinig aanbod voor deze groep jongeren. Daar wilden we op inspelen. Voor jongere kinderen bestaan er al gerichte activiteiten of is er ook de chiro en dergelijke, maar vanaf het middelbaar vallen de maatschappelijke kwetsbaren die geen onderdeel uitmaken van een organisatie uit de boot.”

Vertrouwen winnen

Stad Nieuwpoort had dus een manier nodig om deze jongeren te bereiken. De functie van jeugdopbouwwerker gold als remedie en richt zich op het vinden van jongeren en groepsgericht vrijetijdsaanbod voor hen te ontwikkelen. De vacature vereiste dat sollicitanten een band met pedagogie hadden. Robbe, leerkracht van opleiding, ging met zijn opdracht aan de slag en sloeg een brug.

“Toen het skatepark vorig jaar in mei weer open mocht na de lockdown, werd ik er geplaatst als toezichthouder voor de coronamaatregelen. Dat had als voordeel dat ik meteen kon kennismaken met hen. Elke dag leerde ik nieuwe jongeren kennen, onderhield gesprekken en bouwde een vertrouwensband op met hen. Ik maakte duidelijk dat ik voor hen bereikbaar ben”, legt Robbe uit. “Ik leer waar de noden en behoeften liggen en speel daarop in. Dit zijn geen jongeren die simpelweg zelf naar de jeugddienst stappen en bijvoorbeeld vragen of er op het voetbalveldje lijnen kunnen aangebracht worden. Met dergelijke signalen ga ik aan de slag. Ondertussen weten ze wat ik doe en staan ze toe dat ik hen help”, geeft Robbe mee.

Zijn werk leverde al resultaten op. Hij wordt regelmatig op straat begroet door de jongeren en bij de vernieuwing van het skatepark kregen de skaters inspraak. “Er had ook eens een jongen aan het skatepark een muur met graffiti beklad. Door mijn band met de groep kwam ik te weten wie de dader was. Na een gesprek heeft dan zelf de graffiti verwijderd. Er was geen politie of een boete nodig”, deelt Robbe mee. “Vooral persoonlijke gesprekken zijn belangrijk. De jongeren kunnen met hun problemen bij mij terecht.”

Skaters als steward

Een ander succes was toen er tijdens de paasvakantie stewards nodig waren op het skatepark. “Ik onderhoud via chatgroepen contact met deze jongeren en kon zo drie skaters warm maken om de functie van steward op zich te nemen. Ze konden steeds skaten, maar moesten er aanwezig blijven en een fluohesje dragen. Ondertussen zorgden ze ervoor dat de coronamaatregelen werden nageleefd. Ook zagen buitenstaanders, zoals ouders die met hun kind langskwamen, dat de jongeren hun eigen verantwoordelijkheidszin opnamen.”

Helaas zorgde de coronacrisis ervoor dat Robbe zijn job nog niet ten volle kon uitspelen. “Ik wil de jongeren kunnen meenemen naar het jeugdhuis op vrijdagavonden. In Lombardsijde is er ook project De Caravanne dat inzet op vrijetijdsbesteding. Daar wil ik ook met de Nieuwpoortse jongeren een rol kunnen spelen.” (DV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier