Jeugdige skaters nergens welkom in Vichte

Het bord met een zwart stuk tape dat sinds begin deze week geplaatst is aan de doodlopende steeg ter hoogte van de Sint-Stephanuskerk in Vichte.
Redactie KW

Enkele jonge tieners waren dinsdag stomverbaasd toen ze merkten dat er plots een bord aan de Sint-Stephanuskerk in Vichte stond dat aangaf dat de doodlopende steeg met parking geen speelzone meer was. De diagonale zwarte streep op het bord was met zwarte tape aangebracht. Een gemeenteambtenaar vroeg hen bovendien om hun persoonsgegevens met de boodschap dat hij deze aan de burgemeester ging overmaken.

“We zijn enkele jonge skaters uit de buurt van Vichte die sinds een week aan de kerkparking gingen skaten”, vertelt één van de jongeren die liever anoniem wil blijven. “Na de tweede dag waren er mensen ‘vies’ aan het kijken vanop hun terras. Telkens we passeerden, kregen we een boze blik toegeworpen. Sinds dinsdag staat er een vreemd bord. Omdat de diaken ons zei dat we mochten blijven skaten zolang we maar niet op de trappen van de kerk kwamen, deden we gewoon verder.”

Woensdag gingen we daar weer skaten met drie personen toen een oudere man naar ons toekwam en ons meldde dat het verboden was om nog te skaten. Hij gaf ook mee dat er daarom een bord geplaatst was en dat we moesten weggaan of dat hij anders de politie zou bellen.”

“Omdat we niets misdaan hadden, bleven we staan. Een gemeentewerker die daar aanwezig was, zei dat de politie niet moest gebeld worden, maar dat hij onze gegevens ging noteren. Van twee van ons schreef hij die op en gaf ons de boodschap dat hij deze aan de burgemeester ging bezorgen. Daarop zijn we dan maar vertrokken.”

Zoeken naar compromis

Burgemeester Gino Devogelaere (SAMENéén) zit verveeld met de zaak en stelt zich de vraag waar jongeren nog kunnen spelen in Vichte. “Door de vele reacties uit de appartementsblokken daar, ben ik bezweken. Ik heb het proberen tegen te houden, maar ik werd meermaals gebeld waarbij er sterk aangedrongen werd tot het plaatsen van een bord door een bepaalde persoon (deze persoon vroeg uitdrukkelijk om niet met naam vermeld te worden, red.).”

“Ik stel me de vraag waar de jongeren nog terechtkunnen”, stelt de burgemeester. “Overal worden ze weggejaagd. “Het bord staat er nog maar pas en is niet reglementair. Onze gemeentemannen wisten eigenlijk niet welk bord dat ze moesten zetten. Ik zeg het, ik doe dit niet graag.”

Op het schepencollege gaan we dit probleem nog eens goed moeten bespreken. Ik wil alleszins niet dat de skaters daar moeten weg blijven. Om tegemoet te komen aan de bewoners van de appartementen, kunnen we wel opleggen dat ze mogen skaten tussen de kerk en de hoven in de steeg, dus weg van de toren en de grote parking. Ook liefst niet aan de trappen van de kerk. Misschien moeten we bepaalde uren opleggen dat de jongeren daar mogen skaten.”

Hierbij merken we op dat het bord dan wel verkeerd geplaatst is, want het staat aan het begin van die steeg. Daarop neemt de burgemeester zich voor om zo snel mogelijk eens ter plaatse te gaan en het bord eventueel te verplaatsen.

Skate-infrastructuur

“Normaal was er skate-infrastructuur voorzien in de oude brandweerkazerne, maar deze is nu door de coronacrisis gesloten”, zegt Yannick Ducatteeuw (INZET), schepen van Jeugd. “Op termijn zouden we willen werken met vrijwilligers om het openstellen van de kazerne mee in goede banen te leiden. Van zodra het kan, wordt ze opengesteld voor gebruik.”

“Onze Jeugddienst is alleszins in overleg met de skaters. In het schepencollege heb ik ook de vraag gesteld waar de jongeren wel nog terecht kunnen. Alleszins zijn we niet van plan om streng op te treden. We vragen enkel een beetje begrip. En om rond de toren weg te blijven om zo het geluid te beperken.”

De bedoeling is dat de jongeren de steeg voornamelijk gaan gebruiken in afwachting van verder initiatief van de gemeente. Het is al langer een probleem. In Escolys zal er binnenkort misschien wel iets mogelijk zijn. Buiten kan dit niet door het gepolierde beton. Dus naar buiteninfrastructuur kan ik geen perspectieven geven”, klinkt het.

“Alleszins wil ik hierbij oproepen om verdraagzaam te zijn!”, vraagt schepen Ducatteeuw. “Ik ga zo snel mogelijk ook eens ter plaatse in Vichte.”

Geen commentaar

Bij een bevraging van de buurt, kiezen een aantal mensen resoluut om geen commentaar te geven, terwijl een aantal andere buurtbewoners stellen dat er geen problemen zijn. Een ander iemand beweert dat het gerucht gaat dat er wat verzuurde mensen zijn die niet graag hebben dat kinderen daar spelen.

Onze krant probeerde donderdag de politiecommissaris te bereiken om te horen of een gemeenteambtenaar zomaar persoonsgegevens mag opvragen, maar we kregen geen telefonisch contact.

Schepen van Jeugd: “Belangrijk dat jongeren een plek hebben”

“De zwarte tape is ondertussen verwijderd”, bevestigt schepen Yannick Ducatteeuw (INZET). “Zoals ik aanhaalde in de Facebookgroep betreur ik de gang van zaken. Er was geen draagkracht voor deze opdracht vanuit het schepencollege. Zeker in een periode dat alle speelpleintjes afgesloten zijn, is het spijtig dat mensen niet wat meer begrip hebben voor elkaar. De bedoeling is dat iedereen daar in harmonie gebruik kan maken van de openbare ruimte, zowel de vissers, de kinderen op de speelpleintjes, skaters, wandelaars enzovoort. Ik vraag ook wat verdraagzaamheid van de kerk. Tijdens de kerkdienst moet het rustig zijn, maar daarbuiten moeten ze kunnen verdragen dat er jongeren spelen. Het is een cohesie die moet bereikt worden tussen de verschillende groepen.”

“Als bestuur moeten we handelen in functie van het algemeen belang, dat wil niet zeggen dat we geen rekening moeten houden met vragen van burgers. Overleggen, luisteren en kijken wat de beste oplossing is voor iedereen. Wie dit in gang gezet heeft deed dit niet met slechte bedoelingen, maar onze Jeugddienst is in eerste instantie het aanspreekpunt. Zij zijn ook reeds in contact met een aantal skaters. Het bord was er alleszins ongelukkig geplaatst, evenals de boodschap. Komende woensdag in het schepencollege zullen we dit verder opnemen.”

“We gaan kijken om bepaalde skate-elementen aan te brengen, kleine accenten buiten. Het is belangrijk dat waar de jongeren nu een plek hebben, ze kunnen blijven. In de paasvakantie organiseerden we normaal gezien een skatekamp voor kinderen in de oude brandweerkazerne en vonden we Bert Teughels uit Anzegem bereid om de kazerne langer open te houden voor andere skaters. Door de gladde ondergrond is de kazerne heel geschikt en kon er naar een evenwicht gezocht worden tussen sporten en een ontmoetingsplek voor jongeren. Op de terreinen van Escolys is het wachten op de vergunning. Op termijn is een nieuwe ondergrond van gepolierde gladde beton een optie.”

Onze redactie contacteerde Bert Teughels die hierbij graag een oproep doet: “Ik ben op zoek naar een aantal gemotiveerde ouders en skaters om een skateclub op te richten. Je kan me contacteren via Teughels_bert@hotmail.com.”

(GV)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.