Jeugdhuizen in regio Waregem niet mogelijk zonder vrijwilligers en politiek

Stiene Henskens, Simen Vandenbussche, Thomas Vandenhouweele, Stijn Lecompte en Tuur Byttebier (achteraan v.l.n.r.), Silke Dekimpe, Bart Neirynck en Jana Rogie (vooraan v.l.n.r.) tijdens het 45-jarig bestaan van Jeugdhuis Jakkedoe in september. © PNW
Redactie KW

In de regio van Waregem zijn er maar liefst zes jeugdhuizen. Bij elk van die jeugdhuizen kan je hetzelfde vaststellen: vrijwilligers zijn cruciaal maar vrij moeilijk te vinden en alle politieke steun is méér dan welkom.

Op zaterdag 24 november is het Dag van de Jeugdhuizen. Vlaanderen is meer dan 400 jeugdhuizen rijk, waaronder ook zes in de regio van Waregem. Ligt er voor hen nog een rooskleurige toekomst in het verschiet of kampen ze allemaal met grote en kleine problemen? We gingen langs bij de bestuursleden achter de jeugdhuizen.

Aan het woord zijn Ditte De Waele van Den Uitvlucht in Waregem, Jeugdhuis Jakkedoe-voorzitter Kenny Nguyen (Desselgem), Jamie Lannoo van Jeugdhuis De Caravanne in Deerlijk en ten slotte nog Jordi Hauttekeete en Camille De Baere van ‘t Sloefke uit Olsene. Allemaal delen ze een passie voor jeugdwerk en vooral een torenhoog engagement voor hun jeugdhuis.

“Waterlekken, kapotte chauffages: we houden telkens ons hart vast”

Onderzoek naar Vlaamse jeugdhuizen toonde in 2014 aan dat meer dan 30 procent van de vrijwilligers moeite heeft met de tijd die in het jeugdhuiswerk kruipt. Ze vinden dat er ook een tekort is aan collega-vrijwilligers, iets wat de vrijwilligers in onze regio herkennen? “Inderdaad”, zegt Camille De Baere. “Het is echt niet evident om vrijwilligers te vinden voor een jeugdhuis. Het is niet zo populair om te zeggen, maar hoe jonger ze zijn, hoe minder gedreven.” Ook Ditte De Waele herkent dat: “Ons bestuur bestaat momenteel uit drie personen, van wie één meisje op Erasmus zit in Boedapest. Hou dan maar eens de werking op een deftige manier in stand.”

Jordi Hauttekeete en Camille De Baere van Jeugdhuis 't Sloefke op hun nieuwe locatie.
Jordi Hauttekeete en Camille De Baere van Jeugdhuis ‘t Sloefke op hun nieuwe locatie.© PNW

Constante uitdaging

De andere jeugdhuizen vinden het eveneens een probleem om een natuurlijk verloop te houden in hun bestuursleden. “Momenteel hebben we genoeg leden, maar het is natuurlijk een constante uitdaging om dat zo te houden”, zegt Jamie Lannoo. “Om je jeugdhuis draaiende te houden, heb je gewoon jeugd nodig die de ‘oude’ op tijd gaat vervangen.” Jeugdhuis ‘t Sloefke vond onlangs drie nieuwe vrijwilligers voor haar bestuur en daar vestigen ze toch hun hoop op. “Na talloze oproepen hebben we eindelijk nieuwe mensen gevonden. Vooral onze toogdiensten in het weekend werden problematisch. Dat is nog zoiets: jongeren staan tegenwoordig liever voor de toog dan erachter”, zegt Jordi Hauttekeete.

De infrastructuur van het jeugdhuis is nog zo’n heikel punt. Het jeugdhuis van Deerlijk heeft pas sinds juli dankzij het gemeentebestuur een vaste locatie en ook de anderen kampen soms met problemen. “Onze locatie is niet ideaal: waterlekken, kapotte chauffages. Na elke ingreep houden we ons hart vast”, zegt Ditte. “Maar eerlijk is eerlijk, het stadsbestuur ondersteunt ons goed en helpt ons altijd.” Ook in andere gemeenten schiet de politiek vaak ter hulp. “Onze vorige locatie kostte ons maandelijks 375 euro en was compleet bouwvallig, nu huren we een klaslokaal van de oude gemeenteschool voor zo’n 200 euro”, zegt Camille.

Uitzondering in dit opzicht is Jeugdhuis Jakkedoe. Volgend jaar krijgt het Desselgems jeugdhuis een nieuwbouw in de Pompoenstraat. “Daarmee is ons enige en grootste probleem meteen verholpen”, zegt Kenny Nguyen. “Jakkedoe kan nog heel lang verder, denk ik!” Ook de anderen zien nog toekomst voor hun jeugdhuis. “We zitten nu in een overgangsfase”, zegt Ditte, “maar met een nieuw bestuur komt alles weer in orde.” Jordi: “De sleutel is altijd dat er opvolging moet zijn voor het huidig bestuur. En dat is iets wat je niet kan voorspellen.” (PNW)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier