Jeugdhuis Contrast viert twintigste verjaardag met paintballtornooi en receptie

Op 20 maart bestaat jeugdhuis Contrast twintig jaar. Reden genoeg om enkele oprichters van toen samen te brengen en terug te blikken op de beginjaren van het jeugdhuis. Griet Ameye (39) en Emmely Samyn (40) stonden in 1998 mee aan de wieg van het jongerencafé. Veerle De Schrijvere (34) en Bram Declerck (36) kwamen er later ook bij.

In 1994 werd in Wielsbeke de jongerenraad opgericht. Vanuit die raad kwam de vraag om een jeugdhuis te starten. Er was een adviserende raad van beheer, waarin de mensen van de jongerenraad zaten. Daaronder was er de stuurgroep die de dagelijkse leiding op zich nam. Griet Ameye, Emmely Samyn en Veerle De Schrijvere maakten deel uit van de stuurgroep.

“De jeugdraad zocht enkele mensen die de handen uit de mouwen wilden steken. De meesten kwamen uit de plaatselijke jeugdverenigingen. Alle leden van de stuurgroep kenden elkaar eigenlijk al goed”, vertelt Griet. Emmely herinnert zich dat de stuurgroep veel inspraak had in de inkleding van het jeugdhuis. “Er werd een nieuw gebouw geplaatst, waar vroeger de lokalen van de bosklassen stonden dichtbij het Domein Hernieuwenburg. Wij mochten kiezen hoe dit eruit mocht zien. Zo opteerden we bijvoorbeeld voor een keukentje. Dat was bijvoorbeeld handig om activiteiten te organiseren”, herinnert Emmely zich.

Ervaringen

Uiteindelijk was jeugdhuis Contrast een feit. De nieuwe stek opende met een groot feestweekend in maart 1998. Vanaf toen konden Wielsbeekse jongeren terecht in het jeugdhuis om hun vrijdag- en zaterdagavonden door te brengen. “Iedereen kende iedereen. Vooral de chiro’s kwamen hier wekelijks naartoe. Veel jongeren opteerden toen voor een discotheek, maar velen kwamen ook naar Contrast. Elke vrijdag- en zaterdagavond zat het hier stampvol. Uiteindelijk waren onze ouders ook gerust omdat we niet te ver van huis zaten”, zegt Griet.

“We staan open voor alles wat de toekomst van het jeugdhuis kan verzekeren” – Kimberly Velghe (bestuurslid)

Voor de oprichters was het jeugdhuis ook een leerschool. Daar deden ze heel wat belangrijke ervaring op. “In het jeugdhuis leerden we zaken organiseren en verantwoordelijkheid nemen. We waren allemaal mensen die de koe bij de horens durfden te vatten. Daarom waren we ook een hechte groep. We wisten wat we aan elkaar hadden. Uiteindelijk leerden sommigen hier ook hun latere partner kennen, zoals Veerle, Bram en mezelf”, weet Griet nog.

Laston en Geo

De samenwerking met andere verenigingen liep heel goed. “De chiro’s gaven toen vaak een fuif in het cultuurcentrum. Er is een tussendeur tussen het jeugdhuis en het cultuurcentrum, waardoor er vaak van de ene ruimte naar de andere gelopen werd. Die chirofuiven waren memorabel“, lacht Emmely. Zelf gaf het jeugdhuis geregeld ook een groot feest. “Op het tienjarige bestaan kwamen de dj’s Zaki en Laston en Geo optreden in de sporthal. De bekende dj Buscemi kwam ook muziek draaien op het 9- en 15-jarige bestaan. Dat zijn feesten waarover in Wielsbeke nog altijd gepraat wordt”, geeft Veerle aan.

Toekomst?

De toekomst van het jeugdhuis hangt al enkele jaren aan een zijden draadje. Er zijn nu nog vier bestuursleden, waarvan de jongste al een stuk in de twintig is. “Het doet ons pijn dat minder jongeren dan vroeger de weg vinden naar Contrast. Uiteindelijk hoop je dat het project waaraan je ooit begonnen bent, heel lang blijft bestaan. Twintig jaar is al lang, maar de mentaliteit van de jongeren is veranderd. Er is ook veel meer keuze voor hen dan vroeger. Hopelijk zal jeugdhuis weer heropleven en de sfeer terugvinden van vroeger”, hoopt Emmely.

Op de archieffoto van de openingsavond vinden we de leden van de raad van beheer en de stuurgroep terug. Bovenaan van links naar rechts staan Rombout Beke, Bruno Demoen, Sam De Keukelaere, Emmely Samyn, Christophe Van Assche, Griet Ameye, Jürgen Teerlinck, Tom Vandermeulen en Bjorn De Coster. Op de tweede rij zien we Diederick Ameye, Maya Beke, burgemeester Georges Lambrecht, schepen van Jeugd Jacques Debode, Griet De Schrijvere, Carl Van Assche, Randy Samyn en Marc Debie. Onderaan zitten Nele De Schrijvere, Sarah De Keukelaere en Lieven Bossuyt. Mia Delodder en Eddy Van D'Huynslager ontbreken op de foto. (GF)
Op de archieffoto van de openingsavond vinden we de leden van de raad van beheer en de stuurgroep terug. Bovenaan van links naar rechts staan Rombout Beke, Bruno Demoen, Sam De Keukelaere, Emmely Samyn, Christophe Van Assche, Griet Ameye, Jürgen Teerlinck, Tom Vandermeulen en Bjorn De Coster. Op de tweede rij zien we Diederick Ameye, Maya Beke, burgemeester Georges Lambrecht, schepen van Jeugd Jacques Debode, Griet De Schrijvere, Carl Van Assche, Randy Samyn en Marc Debie. Onderaan zitten Nele De Schrijvere, Sarah De Keukelaere en Lieven Bossuyt. Mia Delodder en Eddy Van D’Huynslager ontbreken op de foto. (GF)

Het bestuur van het jeugdhuis bestaat nu uit vier mensen. Kimberly Velghe, Thierry Cordier en Kevin Velghe staan voorzitter Robin De Coninck bij tijdens de dagelijkse werking. Hoewel het moeilijk is, probeert het jeugdhuis nog altijd te vernieuwen. “Dit jaar staat in het teken van jong talent. Jongeren kunnen bij ons hun diensten aanbieden. Jonge dj’s of muzikanten zijn welkom in onze keet. Vroeger kwamen vaak groepjes spelen, wat leidde tot een vol en uitbundig jeugdhuis.”

“In elk geval: wij staan open voor alles wat de toekomst van het jeugdhuis kan verzekeren”, zegt Kimberly. Contrast is al drie jaar op zoek naar enkele jongeren die zich ook willen inzetten voor het jeugdhuis. “De huidige bestuursleden zijn ook al even in de twintig. We zijn er zeker van dat hier in Wielsbeke enthousiast bloed zit om het jeugdhuis te laten voortbestaan“, klinkt het.

Groot feest

Het jeugdhuis is nu enkel nog de eerste en derde vrijdag van de maand open, maar op zaterdag 24 maart is er een groot feest ter ere van de twintigste verjaardag. “Om 10 uur start een groot paintballtornooi rond de konijnenberg op het Domein Hernieuwenburg. Ook voor niet-spelers is het jeugdhuis open voor een natje en een droogje. De winnaar krijgt enkele drankbonnen. ‘s Avonds ontvangen we om 20 uur alle mensen die ooit medewerker waren voor een verjaardagsreceptie. Niet alleen bestuursleden zijn welkom, maar bijvoorbeeld ook vrijwillige tappers”, somt Kimberly op. “Een uur later start dan de grote party. Dj Feliz uit Wielsbeke, Big Daddy en Oliver Age zullen plaatjes draaien tot in de late uurtjes.”

(NVR)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.