Zwanefeesten in Zandvoorde keren terug na jaar afwezigheid door corona

De leiding en leden van de jeugdbeweging werkten hard om alles op tijd klaar te krijgen. © Jeffrey Roos
Jeffrey Roos
Jeffrey Roos Medewerker KW

KSA Zandvoorde slaat dit jaar dan toch de tenten op voor de 59ste editie van de Zwanefeesten. De jeugdbeweging zorgde opnieuw voor een leuk programma van vrijdag 30 juli tot en met zondag 1 augustus. “Het was lang bang afwachten eer we zekerheid hadden, maar we zijn blij dat we hier opnieuw mensen kunnen ontvangen.”

Vorig jaar werden de Zwanefeesten noodgedwongen afgelast door de coronamaatregelen die op dat moment golden. “Dat was balen”, vertelt organisator Exan Vandycke. “Mensen uit de buurt reageerden teleurgesteld, want de Zwanefeesten is – na het verdwijnen van het gratis driedaagse festival Zandrock – het grootste evenement in de wijk. Uiteindelijk zorgden we voor een alternatief, want de Zwanefeesten zijn voor ons een grote bron van inkomsten. We stelden enkele streekbierenmanden samen en verkochten die ten voordele van onze werking.”

Ook dit jaar bestond er lang onzekerheid over het al dan niet mogen organiseren van grotere evenementen. “We kregen pas vorige week vrijdag bevestiging”, gaat Exan verder. “We hadden uiteraard wel een plan klaar in geval we die bevestiging zouden krijgen. Maar toch… In amper een week tijd moesten we alles regelen. Dat zorgde voor de nodige stress, maar uiteindelijk zijn we erin geslaagd om toch een leuk programma samen te stellen en het grasplein aan de KSA-lokalen op tijd om te toveren tot het gezelligste terrasplein van Zandvoorde.”

Geen barbecue

Het programma wordt vrijdag op gang geschoten. “We starten met een petanquetornooi en kinderanimatie om 14 uur. Om 18 uur volgt een dropping en de avond wordt afgesloten met een quiz en een baravond. Op zaterdag starten we om 10.30 uur met een smoefelfietszoektocht. Om 19 uur is er dan onze wereldbekende streekbierenavond. Een half uurtje later volgt er een optreden van de John Henry Band en om 21 uur is het de beurt aan de band Marine V. Op zondag is er om 9.30 uur een misviering en de zwaantjesworp. Om 12.30 uur eten we allemaal spaghetti. Wie erbij wil zijn zal snel moeten zijn, want het loopt aardig vol. Om 14.30 uur maakt Clown Lily haar opwachting, gevolgd door kinderanimatie. Om 16.30 uur komt Liquid Molly optreden, gevolgd door Stone Age Cadillac om 18 uur. Om 20 uur sluit Phantom Avenue de 59ste Zwanefeesten af”, aldus Exan.

Inschrijven

Om alles veilig te laten verlopen, is inschrijven voor elk evenement verplicht, met uitzondering van het petanquetornooi. Alle Zandvoordenaars kregen intussen een boekje in de brievenbus. Wie zich nog wil inschrijven kan dat via de Facebookpagina ‘Zwanefeesten’. Daar staan de verschillende links om je per evenement in te schrijven.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier