West-Vlaanderen krijgt vier OverKop-huizen extra: “Belangrijk voor mentaal welzijn van jongeren”

© Facebook OverKop
© Facebook OverKop
Olaf Verhaeghe

Oostende heeft er al één , in Poperinge, Ieper, Menen en Kortrijk komt er heel binnenkort ook een OverKop-huis. Daar kunnen jongeren in een heel ongedwongen sfeer terecht met al hun vragen en verzuchtingen en wordt er ook hulp geboden op vlak van mentaal welzijn. Vandaag zijn er in heel Vlaanderen nog maar vijf zulke OverKop-huizen, Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) maakt nu budget vrij voor 25 nieuwe initiatieven.

Poperinge, Ieper, Menen en Kortrijk. Dat zijn de vier West-Vlaamse steden waar binnenkort nieuwe OverKop-huizen worden ingericht. In heel Vlaanderen gaat het om 25 nieuwe initiatieven, bovenop de vijf bestaande in Oostende, Genk, Gent, Tienen en en Mechelen. Dat heeft minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) maandag aangekondigd. Zo’n OverKop-huis, gegroeid vanuit Rode Neuzen Dag, is een plek waar jongeren en jongvolwassenen in een ontspannen sfeer samen kunnen komen waardoor problemen sneller bespreekbaar worden en de juiste laagdrempelige ondersteuning en hulp voor wie daar nood aan heeft geboden kan worden.

Loes Vandromme, Vlaams Parlementslid voor CD&V en ook schepen in Poperinge, benadrukt het belang van een initiatief als het OverKop-huis. “De nood om te luisteren naar jongeren en in te zetten op hun mentaal welbevinden is ontzettend hoog”, klinkt het. “Dit is dan ook een belangrijke stap. Jongeren groeien op in een altijd maar complexere samenleving en velen hebben het gevoel constant onder druk te staan. Bovendien is de juiste hulpverlening vaak niet nabij maar ook nog eens overbevraagd. Zeker in de Westhoek is dat een drempel om hulp in te schakelen.”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Ontdek de OverKop-zetel from Spindokter+ on Vimeo.

Het OverKop-huis nestelt zich op het kruispunt tussen onderwijs, jeugdwerk, geestelijke gezondheidszorg, jeugdhulp, welzijnswerk en de lokale besturen. Actoren in geestelijke gezondheidszorg en brede jeugdzorg krijgen in er een hele mooie kans om van deze ‘vindplaatsen’ voor jongeren ook hun ‘werkplaatsen’ te maken.

Dicht bij middelbaar

Poperinge en Ieper, de twee Westhoek-steden, slaan meteen de handen in elkaar om twee fysieke ontmoetingsplaatsen in de centra in te richten. Dicht bij de secundaire scholen, waar jongeren sowieso in de buurt zijn buiten de schooluren. “Op die manier zijn we dicht bij de omgeving waar jongeren komen en kunnen we het aanbod afstemmen op de noden van de stad en de regio”, aldus Loes Vandromme nog. “We bouwen ook rond één vertrouwd gezicht, die samen met de jongeren, de draaischijf in het huis wordt. Rond dat laagdrempelig aanbod wordt een netwerk van professionele partners opgericht.” Het is de bedoeling om tegen het einde van de zomervakantie effectief een OverKop-huis in Poperinge en Ieper operationeel te hebben.

De Vlaamse overheid voorziet zo’n 100.000 euro per jaar voor de regionale werking. Het budget is voorzien voor de lange termijn, maar wordt in een eerste fase meteen voor drie jaar toegekend. Na een positieve evaluatie kunnen de OverKop-huizen rekenen op een terugkerende subsidie vanaf 2024.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten