Vereenvoudigd reglement maakt speelstraten aantrekkelijker, ook sneeuwstraten mogelijk

Schepen Ben Desmyter, burgemeester Christof Dejaegher, schepen Loes Vandromme en jeugdconsulente Hannelore Vandenberghe.© MD
Schepen Ben Desmyter, burgemeester Christof Dejaegher, schepen Loes Vandromme en jeugdconsulente Hannelore Vandenberghe.© MD
Andres Hollebeke
Andres Hollebeke Medewerker KW

Poperinge zet deze lente en zomer volop in op speelstraten. Een speelstraat is een straat die gedurende een bepaalde periode tussen 9 en 22 uur voor alle verkeer wordt afgesloten, behalve voor bewoners. Zo kunnen kinderen uit de buurt naar hartenlust spelen, elkaar ontmoeten en kunnen de buurtbewoners activiteiten organiseren. De stad wil ook de sneeuwbeleving stimuleren met sneeuwstraten. Daar zal de sneeuw mogen blijven liggen.

Om de formule nog meer succesvol te maken, werden een aantal wijzigingen aangebracht aan het reglement. Verspreid over het jaar kan een straat maximaal vijf speelmomenten inrichten. Het reglement werd vereenvoudigd.

Vroeger moest je een speelstraat minstens vier weken op voorhand aanvragen. “In het nieuwe reglement spelen we korter op de bal”, vertelt schepen Ben Desmyter (CD&V). “De aanvraag verloopt nu digitaal en moet pas tien dagen voor aanvang van de speelstraat ingediend worden.”

Gelijkheid voor elk kind

De verantwoordelijken van de speelstraat krijgen een brief om buurtbewoners minstens één week vooraf te informeren. Bewoners die bezwaren hebben nemen contact op met de Jeugddienst, die in overleg met alle partijen een oplossing zoekt.

“De stad streeft naar gelijkheid voor elk kind. Daarom werd een extra passage toegevoegd rond het niet uitsluiten van kinderen”, zegt schepen Ben Desmyter.

“Niet dat we daar in het verleden negatieve ervaringen mee hadden, maar we willen het in de toekomst zeker vermijden. Een klein gebaar, met een grote impact. De speelstraat is toegankelijk voor iedereen. Elk discriminerend gedrag op de speelstraat moeten we voorkomen en tegengaan.”

Speelstraat aanvragen

Straten komen in aanmerking wanneer er een maximumsnelheid van 50 km of minder per uur geldt, wanneer er geen openbaar vervoer doorrijdt en wanneer de straat voor het grootste deel uit woonhuizen bestaat. Grote verbindingswegen komen dus niet in aanmerking.

Twee of meer inwoners van de straat nemen de verantwoordelijkheid en dienen de aanvraag in. Zij engageren zich als speelstraatverantwoordelijken, lichten de buurt in en plaatsen signalisatie aan het begin en einde van de speelstraat. De aanvraag kan je indienen via een online formulier op www.poperinge.be .

Sneeuwstraat

“Ook in de winter moeten kinderen buiten kunnen ravotten”, vindt schepen Ben Desmyter. “Ieder jaar lijkt de kans kleiner dat sneeuw met pakken uit de lucht zal vallen. Daarom willen we de sneeuwbeleving extra stimuleren”, vervolgt jeugdconsulente Hannelore Vandenberghe.

In sneeuwstraten mag de sneeuw blijven liggen en wordt de straat afgesloten. Er wordt dus geen sneeuw geruimd en er wordt niet gestrooid. Straten die in het prioritair strooiplan van de stad zijn opgenomen, komen niet in aanmerking.

Bewoners maken zoals gewoonlijk wel hun voetpad sneeuwvrij. Het concept van de sneeuwstraat en de speelstraat is hetzelfde: kinderen zijn voor eventjes de baas over hun straat. Een sneeuwstraat kan enkel plaatsvinden tussen 1 november en 1 april, en moet elk jaar opnieuw aangevraagd worden voor 15 oktober.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier