Thomas neemt na 10 jaar afscheid van de Izegemse speelpleinwerking

Thomas is enorm graag gezien door de kinderen van de speelpleinwerking.© (foto GS)
Thomas is enorm graag gezien door de kinderen van de speelpleinwerking.© (foto GS)
Redactie KW

Met maar liefst 10 jaar op de teller, nam animator Thomas Raeymaekers (26) afgelopen vrijdag afscheid van de Izegemse speelpleinwerking. “Er zijn heel geëngageerde animatoren geweest, maar nog nooit stond iemand zoveel jaren”, vertelt de jeugddienst.

“Een afscheid laten we nooit zomaar voorbijgaan, maar eentje na 10 jaar is echt wel speciaal”, lacht Eva van de jeugddienst. “We hadden een groot feest voor ogen, maar corona steekt stokken in de wielen.” Door de maatregelen verliep de speelpleinwerking al sinds vorig jaar volledig anders. Kinderen werden verdeeld in bubbels en wekelijkse animatorenactiviteiten vonden plaats in aparte groepen.

“Afscheid nemen in coronatijden, dat wilde ik liever niet”, vertelt Thomas. “Met de hoop dat het in de paasvakantie opnieuw richting ‘normaal’ zou gaan, besloot ik er nog een lap op te geven.” Hiervoor nam Thomas vastberaden een week verlof op zijn fulltime job. Hij werkt als nachtopvoeder in een tehuis voor kinderen met een problematische leefsituatie. “Een job die ik ook enorm graag doe.”

Records breken

Records breken is een traditie op de Molenwiek, een van de locaties waar de Izegemse speelpleinwerking doorgaat. “Met de kinderen organiseerden wij elke vakantie activiteiten met als doel allerlei records verbeteren”, lacht Thomas. “De langste clics-ketting rond het gebouw, de origineelste tenten, het langst op 1 been blijven staan of minutenlang in handenstand… Wie deelnam, kwam met zijn naam en overwinning op een grote affiche.”

Ook Thomas zelf verbrak een record. Geen enkele andere animator engageerde zich zo lang als hij. “Enkele jeugddienstanimatoren kwamen langs op het VTI toen ik er als 16-jarige op de schoolbanken zat. De informatie en spelletjes overhaalden mij en een schoolvriend om onze kans te wagen. Ik kreeg de smaak duidelijk te pakken en ben een heel eind blijven plakken”, lacht Thomas.

Kinderen zien opgroeien

Door de bubbelregeling zocht de jeugddienst noodgedwongen naar extra locaties waar de speelpleinwerking kon doorgaan. “Enorm jammer om veel kinderen waarmee ik jarenlang kon ravotten, niet te kunnen zien tijdens mijn laatste vakantie”, vertelt Thomas. “Ik heb die weten opgroeien, sommige zelfs tot hoofdanimator. Ik laat hier echt een stuk van mijn hart achter.”

“Het wordt moeilijk om dit volledig los te laten, dus ik spring af en toe wel nog eens binnen”

Tien jaar lang maakte Thomas van elke dag op het speelplein een waar kinderfeest. “Het open speelaanbod vind ik echt fantastisch”, legt Thomas uit. “Ik kon me elke keer van mijn creatiefste kant laten zien en speelimpulsen verzinnen.” Hij schreef de grappigste toneeltjes, verkleedde zich in allerlei karakters en bedacht de gekste spellen. Ook aan de activiteiten met mede-animatoren heeft hij mooie herinneringen. “Het watergevecht binnen de lokalen van het JOC zal ik nooit meer vergeten. Het wordt moeilijk dit volledig los te laten”, vertelt Thomas. “Ik spring ongetwijfeld nog eens binnen.” (Gwendolyne Schmetz)

Lees meer over:

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.