Stach Vanhaecht is nieuwe kinderburgemeester

“Ik kan het nog altijd niet geloven”, vertelt Stach. (foto BRU)©BR1 BR1
“Ik kan het nog altijd niet geloven”, vertelt Stach. (foto BRU)©BR1 BR1
Redactie KW

Stach Vanhaecht (11) van vrije basisschool Sint-Michiel is de nieuwe kinderburgemeester van Kuurne. Hij volgt Jade Tytgat op.

Met enkele maanden vertraging en op aandringen van de kinderen zelf heeft Kuurne alsnog een nieuwe kindergemeenteraad verkozen. Deze verkiezing vindt normaliter altijd in september plaats, maar vorig jaar gebeurde dat uitzonderlijk niet wegens de coronamaatregelen.

“Veel kinderen van het zesde leerjaar kijken jaarlijks uit naar de verkiezing en deelname aan de kindergemeenteraad”, vertelt burgemeester Francis Benoit (CD&V). “Toen we een brief van Ayala Colasse, leerlinge van de Centrumschool, in de bus kregen met de vraag of we toch een kindergemeenteraadsverkiezing wilden organiseren, konden we dat niet weigeren. De jeugd beleeft immers een moeilijke periode, en dit is toch traditioneel een mooi moment voor hen.”

De scholen, Robbe Bleuzé – voorzitter van de kindergemeenteraad – en Jonathan Breughe van de vrijetijdsdienst vonden een coronaveilig alternatief voor de verkiezing, die verplaatst was naar januari 2021. Verschillende zesdejaars van de vijf verschillende Kuurnse scholen namen deel. Naast gemeenteraadsleden werden er ook schepenen én een burgemeester verkozen. De nieuwe burgervader is Stach Vanhaecht.

Speelterrein

“Ik kan het nog altijd niet geloven”, vertelt Stach, die in de Kortrijksestraat woont en in Kuurne is geboren. “In vbs Sint-Michiel waren er zes kandidaten. Ik had wat geflyerd op school en ingezet op thema’s als milieu en meer veiligheid voor voetgangers en fietsers. Dat sprak mijn leeftijdsgenoten blijkbaar aan. (lacht) Ik keek er al jaren naar uit om deel te kunnen nemen aan deze verkiezing. Het leeft echt bij de kinderen van de lagere school.”

Stach hoopt tijdens zijn termijn als kinderburgemeester toch enkele leuke dingen te kunnen doen. “Onze eerste online vergadering met de kindergemeenteraad zal plaatsvinden eind februari”, gaat Stach verder. “Ik hoop alvast dat er dan wat meer perspectief kan geboden worden.” Dinsdagavond opende Stach in het sportpark reeds een nieuw speelterreintje. De gemeente investeert zo’n 14.000 euro in het speeleiland.

(BRU)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.