https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Speciale ontdekkingsroute moet Komens jeugd wegwijs maken bij stadsdiensten

© CL
Christophe Lefebvre

Richt de politie haar pijlen enkel maar op de jeugd? Is er op het gemeentehuis geen plaats voor een jonge stem? Kunnen jongeren die met zichzelf in de knoop liggen helemaal nergens terecht? Met deze vragen ging de Komense jeugddienst aan de slag en stippelden ze een ontdekkingsroute uit, gericht op tieners, langsheen alle gemeentelijke diensten.

“Ze klinken allemaal als clichés maar het zijn vragen die de jongeren zich echt stellen. Ze horen vaak spreken over diensten maar dan vooral in het kader van volwassenen. Diezelfde jongeren denken dan ook dat ze met hun grieven helemaal nergens terecht kunnen.” Kristel Roetynck en François Gustin, beiden als animator aan de slag bij de Komense jeugddienst, dokterden dan ook een unieke manier uit om de Komense jeugd wegwijs te maken in de wereld van openbare diensten.

“Via een parcours, dat ons van het gemeentehuis naar de politie brengt, kunnen leerlingen uit de eerste en tweede graad van het secundaire onderwijs de andere kant van heel wat bekende gevels ontdekken. Bij de politie maken ze bijvoorbeeld kennis met gespecialiseerde diensten die steun bieden bij sociale problemen.”

Unieke kijk

“In het gemeentehuis kunnen ze dan weer het vuur aan de schenen leggen van onze burgemeester en ook het jeugdhuis Carpe Diem werd in het parcours opgenomen. Keer op keer krijgen ze een unieke kijk op diensten waarvan ze dachten dat die enkel maar ten dienste van de volwassenen stonden.”

Het parcours, dat vooral de relaties tussen de gemeentelijke overheid en de jongeren moet gaan verbeteren, biedt ook plaats aan enkele aparte ervaringen. “De politie gaf al een aantal leerlingen een rondleiding doorheen het commissariaat” sluiten beide jeugdwerkers af. “Daar waren het vooral de cellen die indruk maakten. Toch was het de demonstratie met de politiehond die de tongen los maakte.”

(CL)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.