Skatepark officieel geopend in Avelgem

Bodgi T’Joens (midden) probeerde het nieuwe skatepark meteen al uit. © ELD
Eddy Lippens
Eddy Lippens Medewerker KW

Op donderdagavond werd het gloednieuwe skatepark bij het evenemententerrein in Avelgem geopend. Met een skate-initiatie, skatecontest en een dj die voor de nodige beats zorgde, werd de officiële opening meteen een skatefeestje vanjewelste!

En het is een pareltje geworden, het skatepark waar de Avelgemse jeugd al lang reikhalzend naar uitkeek. “Een skatepark is meer dan alleen een verzameling van ramps, rails en beton”, vertelt schepen van Jeugd, Cultuur, Sport en Toerisme Liesje Cartreul. “Het is een plek waar mensen van alle leeftijden en achtergronden samenkomen om hun passie voor skateboarden te delen. Het is een plek waar vriendschappen ontstaan, en waar persoonlijke grenzen worden verlegd en overwonnen. Wij, als gemeente, ondersteunen de skateboardcultuur en we beseffen dat skaten niet alleen een sport is, maar het is ook een manier van leven, die doorzettingsvermogen, veerkracht en persoonlijke groei stimuleert.”

Skate-werkgroep

“Enkele jaren geleden werden daarom de losse elementen aan de padel geplaatst, en we zagen al vlug dat er nood was aan een echt skatepark. In nauw overleg met de jeugdraad, dienst Jeugd en Cultuur en dienst Publieke Ruimte werd er in eerste instantie gezocht naar een geschikte locatie voor het skatepark. Vanuit de dienst Jeugd en Cultuur werd er ook een skate-werkgroep opgestart, onder leiding van Pieterjan Beheydt. Onze werkgroep had verschillende overleg momenten gehad en ze hebben er samen uren lang over gebrainstormd om tot een ontwerp te komen. De plannen werden gewikt en gewogen, getekend en hertekend.”

“Een zeer belangrijke opmerking was dat het park toegankelijk moet zijn, voor verschillende doelgroepen, zodat zowel beginners, als de ervaren skaters, hier terecht kunnen. En het resultaat mag er zijn.”

Kennis delen

“Ons park heeft twee quarters aan beide kanten met één halfpipe, een middenconsole met manypad en ledge en een piramide. Aan de jongere skaters zou ik zeggen: wees niet bang om te dromen en risico’s te nemen. Omarm de valpartijen en tegenslagen, want zij vormen de opstap naar succes. En de meer ervaren skaters, moedig ik aan om kennis te delen en de volgende generatie skaters te ondersteunen”, aldus Liesje.

Jeugdconsulent Pieter Jan Beheydt (36) is in de wolken met het resultaat. “In de jeugdraad waren we al een tijdje vragende partij”, vertelt Pieterjan. “Er werd een meerjarenplan vastgelegd , we hebben een lang traject achter de rug. Skaters waren vragende partij om een op maat gemaakt park te bouwen. Er werd een werkgroep opgericht, die heel belangrijk bleek te zijn, die heel wat parken bezocht om het ideale plaatje te bekomen. We hebben lang gezocht naar de geschikte locatie, maar met de Spikkerelle hebben we die gevonden.”

Niet meer uitwijken

Ook Bodgi T’Joens is opgetogen. “Dat dit park er komt kan ik alleen maar toejuichen”, vertelt de 16-jarige Avelgemnaar. “Elders werden we weggestuurd omdat we zogenaamd overlast bezorgden als we op bijvoorbeeld stoepen onze kunstjes tentoonspreiden. Het is uiteindelijk anders geworden dan in de boekjes, maar we zijn heel blij dat we niet meer moeten uitwijken naar bijvoorbeeld Kortrijk om ons ding te doen. Nu kan ik rechtstreeks van school gaan oefenen. Ik ben ook actief in de werkgroep om mijn zegje te doen.”

“Dit is reeds zes jaar mijn passie. In 2018, bij de min dertienjarigen, en in 2021, bij de U16, werd ik telkens tweede op het Belgisch Kampioenschap. Iedere avond na school ga ik dan ook oefenen. Skaten is nu bekender geworden, dus is het niveau omhoog gegaan. Met een coach werk ik niet, dan is er minder druk. Ik ben al gevraagd om in het Be-gold project te stappen, maar dit was financieel geen spek voor mijn bek. Op 16 september staat het volgende BK gepland in Antwerpen”, aldus Bodgi.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier