Skate-initiatie voorproefje op aanleg nieuw sportpark: “We hopen dit project snel te kunnen uitvoeren”

Jongeren konden een eerste keer proeven van een georganiseerde initiatie op de jeugdsite Torp.© (Foto Peter Maenhoudt)
Jongeren konden een eerste keer proeven van een georganiseerde initiatie op de jeugdsite Torp.© (Foto Peter Maenhoudt)
Redactie KW

Op jeugdsite Torp werd in samenwerking met Sport Vlaanderen een initiatie skateboarden ingericht. Met twintig deelnemende jongeren zat de actie helemaal vol. De initiatieles kadert in een groter project, waarbij de stad werk maakt van een gloednieuw skatepark even verderop.

Skateboarden wint de laatste jaren aan populariteit. Zo werd in Oostende in 2016 de Push Skate Academy opgericht om jonge en beginnende skaters te begeleiden. Sinds dit schooljaar kan je aan de middelbare school Athena, ook in Oostende, zelfs het sporttraject EduSkate volgen. Ook internationaal geniet de sport steeds meer erkenning. Zo is het straks een van de nieuwe disciplines op de Olympische Spelen in Tokyo.

Gistel wil niet achterblijven en kondigde al aan te willen investeren in een nieuw skatepark in de Sportstraat, waar een stuk grond tegenover de parking wordt ingenomen. Dat project krijgt meer en meer vorm.

Op maat

Hoe? Wel, onlangs was er een geslaagde guerrilla-actie. Op verschillende plaatsen in de stad werd daarbij de ludieke boodschap ‘Krijg jij ook ’t skijt’ aangebracht. Een knipoog naar een initiatie skateboarden die kort erna gepland stond. Twintig kinderen en jongeren namen deel aan deze workshop op jeugdsite Torp, op een steenworp van waar het skatepark straks moet komen.

Ook een combisportkooi en Finse looppiste staan op het to-dolijstje

“Het aanbod gaat uit van Sport Vlaanderen, wij hebben er met de stad op ingetekend. Deze initiatie maakt deel uit van het participatietraject om het skatepark vorm te geven”, zegt sportschepen Dries Depoorter (Open Vld), die het project samen met schepen Ann Bentein (Open Vld), de stadsdiensten en jongeren uitwerkt. “Het is zo dat we de jongeren warm willen maken voor skaten en willen polsen naar hun ideeën. Ook de jeugdraad wordt bij het project betrokken. Uit studies van de politie is gebleken dat skateparken door jongeren beter worden onderhouden als ze ook actief aan het plan kunnen meewerken. Het gevoel dat het park voor hen en door hen op maat is gemaakt, is hierbij een belangrijke factor. Er volgt ook overleg met de buurtbewoners.”

Pizzadoos

Het toekomstige skatepark moet ongeveer een kwart voetbalveld groot worden. Er wordt over verschillende obstakels en toestellen nagedacht, maar ook over pakweg speciale vuilnisbakken met de vorm van een pizzadoos als opening. “Onderzoek heeft namelijk aangetoond dat veel skatende jongeren van op het park een pizza bestellen. En dan willen ze die doos ook behoorlijk kunnen deponeren”, legt de schepen uit.

Voor de timing van het project kijkt de stad naar Farys, de beheerder van de stedelijke sportinfrastructuur. “Wij willen alvast zo snel mogelijk met de aanleg van het skatepark beginnen – liefst nog dit jaar, vermoedelijk volgend jaar.” De bouw wordt geschat op zo’n 200.000 euro. Ook een combisportkooi en Finse looppiste op de site staan op het to-dolijstje van de stad. (TVA)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.