Scan-R geeft jongeren een stem in Komen

© CL
Christophe Lefebvre
Christophe Lefebvre Medewerker KW

Vaak voelt de jeugd zich genegeerd door de wereld van volwassenen. Ze komen weinig aan het woord in de media, hebben de indruk dat ook de politiek hen niet laat praten en dat hun mening van geen tel is. Met Scan-R probeert de regionale overheid hier een antwoord op te bieden. De Komense jongerenbeweging Carpe Diem sprong meteen op de kans en bracht het project naar de grensgemeente.

Van 28 juni 2021 tot 28 augustus 2021 trekt een mobiele, audiovisuele studio van gemeente naar gemeente onder de naam Scan-R. Het project, dat tot stand kwam onder impuls van Waals minister Valérie Glatigny, moet voor volwassenen de leef- en denkwereld van de jeugd in beeld brengen.

Hoe kijken jongeren naar lokale, regionale en zelfs federale of internationale onderwerpen? Wat denken zij over bepaalde problematieken en hoe zouden zij de zaken aanpakken, mochten ze aan het roer staan? In de mobiele studio kunnen jongeren dan ook, met behulp van schriften en schrijfgerei, hun visie neerpennen.

Wantrouwig

“We twijfelden geen moment om die studio naar Komen te halen. De jeugd van vandaag zijn de leiders van morgen dus hun stem mag gehoord worden. Dat de politiek dergelijk project op poten zet toont aan dat ze durven vooruit kijken en daar werken we graag aan mee.”

Cédric Van Achter, animator bij de jongerenbeweging, zag hoe de lokale jeugd eerst wat wantrouwig tegenover het project stond. “We konden de studio op de Verboeckhovenkaai installeren maar de animo was niet meteen groot” gaat hij verder.

“Heel wat van die jonge rekels leven namelijk nog steeds met het idee dat het weinig tot niets zal uithalen. Dankzij ons team konden we hen toch overtuigen en beetje per beetje vond men de weg naar de studio. Eenmaal ze hadden begrepen dat ze volledig zichzelf konden zijn, dat niemand hen op de vingers ging tikken wegens schrijffouten of dat ze zelfs met audiomateriaal aan de slag konden, ging het heel wat vlotter. Als jongerenbeweging zijn we blij dat we over een directe lijn richting politiek beschikken. We kijken dan ook uit naar wat er met alle info zal gaan gebeuren.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier