Rotary schenkt tien fietsen aan Prizma de zonnebloem

Juf Annelies Lafaut (rechts) in haar klasje De Pauwen met achteraan links directrice Lynn Moyaert. Centraal schoolhond Baziel, de grote vriend van alle kinderen.©Frank Meurisse Frank Meurisse
Juf Annelies Lafaut (rechts) in haar klasje De Pauwen met achteraan links directrice Lynn Moyaert. Centraal schoolhond Baziel, de grote vriend van alle kinderen.©Frank Meurisse Frank Meurisse
Wouter Vander Stricht

Prizma De Zonnebloem, met vestigingen in de Slabbaardstraat-Noord en de Meiboomstraat, blijft verder groeien. En dat is ook Rotary Izegem niet ontgaan. Met de opbrengst van een wijnverkoop financiert de serviceclub de aankoop van tien fietsen.

Lynn Moyaert is ondertussen voor het derde jaar directrice in De Zonnebloem. Ze gaf er ook acht jaar les en daarvoor stond ze voor de klas in het bijzonder onderwijs van Sint-Idesbald Roeselare. Ze maakte ons even wegwijs in haar school. Sinds twee jaar wordt ook het Type 9-onderwijs weer ingericht in De Zonnebloem. “We waren vragende partij, maar je moet daarvoor toestemming krijgen. In het Type 9 vinden kinderen met ASS (autismespectrumstoornis) hun plaats. Voor kinderen van 3 tot 13 hebben we een kleuterklas en zeven lagere klassen. Hier komen niet enkel kinderen uit Izegem, maar ook uit omliggende gemeentes als Ardooie, Oekene en Sint-Eloois-Winkel naar school. Het maximum aantal kinderen per klas bedraagt acht. Het Type 9 huist in de Slabbaardstraat Noord in wat wij met de kinderen de ronde school noemen. Ik krijg nog haast elke dag een telefoon om in te stappen in ons Type 9, maar we zijn momenteel volzet. Waar vroeger de school of het CLB aanstuurde om naar De Zonnebloem te komen, zie je nu ook vaak dat ouders zelf de stap zetten. Er worden bij kinderen ook vaak sneller duidelijkere diagnoses gesteld.”

Busvervoer via pilootproject

Het ‘type basisaanbod’ (6 tot 13 jaar) wordt onderwezen in de Meiboomstraat. Daar vinden kinderen met een leerachterstand, dyslexie, rekenproblemen, ADHD… een stek. “We zijn dit schooljaar verhuisd van de Schoolstraat naar de andere kant van de Collegesite, naar de Meiboomstraat. We zijn daar veel ruimer gehuisvest en hebben er 12 klassen. In totaal lopen hier 191 kinderen school. Toen ik als directrice startte waren dat er nog maar 133. Omdat er ook heel wat extra zorgen bij komen kijken en we ook kinesisten, logopedisten, ergotherapeuten en orthopedagogen in dienst hebben, beschikken we over een vrij groot personeelskorps.”

De kinderen komen dus soms van iets verder naar school. “Dankzij een pilootproject kunnen we een beroep doen op gratis busvervoer. Maar dan moet de kinderen wel naar de dichtstbijzijnde school gaan. En dat is niet altijd evident, omdat er niet overal plaats is.” Sinds twee jaar heeft ook Baziel, een Cavalier King Charles, zijn plaatsje op de school. De schoolhond moet de kinderen tot rust brengen. “Baziel heeft zijn plaats in de klas, maar gaat in de speeltijd mee naar buiten. De kinderen weten dat ze hem enkel mogen aaien, maar je ziet ook dat kinderen spontaan iets gaan vertellen aan Baziel. Deze therapie met honden is een voltreffer. Juf Annelies neemt de hond ‘s avonds en in het weekend mee naar huis.”

Fietsen

Van Rotary krijgt Prizma De Zonnebloem straks ook tien fietsen. “En die kunnen we goed gebruiken. Kinderen worden hier op school aangeleerd om te fietsen. Niet iedereen heeft ook een fiets thuis en als we een schoolactiviteit per fiets doen zie je dat sommige kinderen met een niet-aangepaste fiets komen. Straks zullen we ook een tandem hebben waarmee ook kinderen die moeilijk kunnen fietsen achterop mee kunnen naar de zwemles.”

Wijn kopen kan via www.izovino.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier