Roeselare viert deze week de 50 dagen, wie zich niet aan regels houdt, doet gemeenschapsdienst

Deze week staat de 50 dagen op het programma, zonder grote activiteiten. Vetstiften zijn ook verboden. Het zal dus niet zijn zoals gewoonlijk. (foto SB°© STEFAAN BEEL
Deze week staat de 50 dagen op het programma, zonder grote activiteiten. Vetstiften zijn ook verboden. Het zal dus niet zijn zoals gewoonlijk. (foto SB°© STEFAAN BEEL
Thomas Dubois

Deze week kunnen de laatstejaars van de middelbare scholen in Roeselare hun 50 dagen vieren, een alternatief voor de 100 dagen. Grote activiteiten zijn er niet, bedoeling is om te vieren in de eigen klasbubbel.

Traditioneel vormt de 100 dagenviering een afscheidsritueel voor de laatstejaars, maar door de coronacrisis werden die plannen uitgesteld. De gekende 100-dagen worden ook in Roeselare een 50-dagenviering.

Het stadsbestuur, de laatstejaars en de scholen zitten al sinds december samen om de viering coronaveilig te kunnen organiseren. Normaal gebeurt dat op donderdagavond telkens met een openluchtfeest in het centrum van Roeselare. Dit jaar worden de 50 dagen gevierd op donderdag 6 mei en/of vrijdag 7 mei, deze datum werd door de laatstejaars als door de scholen zelf bepaald.

Door de geldende coronamaatregelen kunnen de jongeren hun feest helaas niet op het openbaar domein vieren, maar de scholen voorzien zelf een programma voor hun laatstejaars.

Extra maatregelen

Om de rust en veiligheid in de stad te bewaken wordt een aantal extra afspraken gemaakt:

– Voor nachtwinkels geldt een verbod op het verkopen van alcohol aan minderjarigen of deelnemers aan de 100 dagen op donderdag 6 en vrijdag 7 mei.

– Daarnaast geldt op 6, 7 en 8 mei 2021 een algemeen verbod op het bezit van vetstiften, fluitjes, kleurpoeder en voetzoekers en een verbod voor minderjarigen of deelnemers aan de 50 dagen om in het bezit te zijn van alcohol of glazen recipiënten op openbaar domein. Op 8 mei worden terrassen van horecazaken niet als openbaar domein beschouwd.

– Wie zich niet aan bovenstaande regels houdt zal uitgenodigd worden om in eerste instantie een gemeenschapsdienst te vervullen. Dit is een vorm van alternatieve sanctie waarbij men b.v. mee op zwerfvuilronde gaat met de Mooimakers of b.v. meedraait in een grootkeuken van een verzorginstelling.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.