Roeselare is vanaf nu een kindvriendelijke gemeente

© Getty Images/Johner RF

Negen Vlaamse steden en gemeenten, waaronder Roeselare, mogen zich voortaan “kindvriendelijke” stad of gemeente noemen. “We belonen steden en gemeenten die écht rekening houden met de impact van hun beslissingen op de brede leefwereld van kinderen, jongeren, hun gezinnen en verenigingen”, aldus Vlaams minister van Jeugd Benjamin Dalle (CD&V)

De negen laureaten zijn dus Roeselare in onze provincie, maar ook Geel, Gent, Laarne, Mechelen, Oudsbergen, Pelt, Sint-Niklaas en Turnhout zijn vanaf nu kindvriendelijk. In West-Vlaanderen kregen Brugge, Middelkerke, Poperinge en Kortrijk de voorbije jaren al het label.

“Kindvriendelijke stad of gemeente” kent zijn oorsprong in de vanuit de VN en UNICEF gegroeide beweging Child Friendly Cities. Lokale besturen kunnen een kandidatuur insturen en moeten dan aantonen dat ze een langetermijnambitite hebben om te werken aan de kindvriendelijkheid van hun beleid.

Aandacht voor jongeren

“In deze coronaperiode is het extra belangrijk om aandacht te hebben voor de rechten van kinderen en jongeren”, zegt minister Dalle. “Kindvriendelijke steden en gemeenten plaatsen dit centraal in hun beleid. Ik ben dan ook bijzonder onder de indruk van alle projecten en engagementen van de steden en de gemeenten.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier