Openbaar skatepark Trax in Roeselare krijgt veel lof van jongeren

Jonathan Verhaeghe hielp het skatepark mee ontwerpen.© Stefaan Beel
Jonathan Verhaeghe hielp het skatepark mee ontwerpen.© Stefaan Beel
Koen Kerkaert
Koen Kerkaert Medewerker KW

Het gratis openbaar skatepark Trax blijft deze zomer voor skate- en skeelerfans the place to be . In hun vrije tijd komen heel wat Roeselaarse jongeren en jongvolwassenen er hun skills and tricks oefenen en bijschaven.

Roeselarenaar Esteban Rebry (15) zit op school in het Izegemse VTI en komt elke week wel een vijftal keer naar Trax afgezakt. “Vooral op woensdagnamiddag, vrijdagavond en op zaterdag vind je mij hier bijna constant”, glundert Esteban. “Mijn papa was ook een skater en liet me kennismaken met deze boeiende sport. ‘Blijven proberen en af en toe een flinke smak maken, is de ideale manier om daadwerkelijk iets bij te leren’, zegt mijn vader altijd.”

Esteban is net uit het gips na een polsbreuk. “Zelfs met mijn gips ben ik blijven skaten. Ik ben enorm tevreden over de mogelijkheden die we hier hebben. Ik probeerde ook al enkele andere skateparken uit maar niets kan tippen aan Trax. Omdat we hier zoveel plaats hebben, valt de drukte meestal goed mee. Nieuwe skaters ontmoeten, is voor mij bijzaak. Ik kom hier echt om te skaten. De lipslide is mijn favoriete beweging. Je komt van de overzijde aangereden, springt en glijdt dan met je plank over de rail. Niet eenvoudig, maar wel spectaculair.”

Jongeren helpen

Ook Jonathan Verhaeghe (33) is hier heel vaak terug te vinden. “Dit skatepark heb ik zelfs een beetje mogen helpen ontwerpen”, klinkt het trots. “In de zomer vind je mij hier minstens eenmaal per week, afhankelijk van hoe druk het in de bouw is. Als tienjarige waren we met het gezin op vakantie aan de kust. Daar zag ik enkele skaters bezig. Dat was het mooiste wat ik ooit had gezien. Een nieuwe wereld ging voor me open en het heeft mij nooit meer losgelaten. Les volgen, bestond toen nog niet maar via internetfilmpjes kon je heel wat bijleren. In het prille begin kochten we zelfs videocassettes om onze skills te verbeteren.”

“Het Kortrijkse skatepark en de Zumiez in Wevelgem waren toen heel populair en voor ons de enige plaatsen waar we ons konden uitleven. De Roeselaarse jeugd en de skaters van de nieuwe generatie mogen echt in hun handen wrijven met deze infrastructuur. Wij hadden een plank en moesten in de straat op zoek gaan naar plekjes om onze tricks te oefenen. Ik doe mijn best om jonge gastjes te helpen bij de start van deze mooie hobby. We hebben net anderhalf uur initiatie gegeven. We leren de jongeren stabiel op hun plank staan en op de juiste manier indroppen als ze van een ramp komen. Vanmorgen gaven we initiatie aan drie groepjes van twaalf. Deze zomer gaan er ook skatekampen door. Er zit opvallend veel talent in Roeselare en dit komt vooral tot uiting door dit fantastische skatepark.”

Proper houden

“Gedurende de komende zomer blijft de algemene mondmaskerplicht gelden”, zegt Wouter Bossuyt. “Jongeren die aan het sporten zijn, moeten er geen dragen. Er is een drinkfontein en picknicktafel. In en rond Trax kun je ook gebruik maken van gratis wifi. Enkel skaters, bikers en steppers worden toegelaten in de skatezone. Er zijn voldoende vuilnisbakken en asbakken aanwezig. We gaan ervan uit dat jongeren die hier komen hun verantwoordelijkheid opnemen en deze plek proper houden.”

Info: www.traxroeselare.be .

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.