Olivier loopt week lang elke dag twee marathons voor OverKophuizen

foto Andy Astfalck © Andy Astfalck
Laurens Kindt

Zeshonderd kilometer lopen op zeven dagen tijd. Dat is de uitdaging waar ultraloper Olivier Verhaege zondag in Oostende aan begint. De Oost-Vlaming wil met zijn stunt geld en naambekendheid verwerven voor de OverKophuizen, waar jongeren met allerlei problemen kunnen aankloppen. In onze provincie krijgt hij de steun van West-Vlaams Ambassadeur Wim Opbrouck.

Het plan voor de opmerkelijke stunt van Olivier Verhaege ontstond vlak voor de coronacrisis. “Ik ben al dertien jaar bezig met lopen, elk jaar kwam er wel iets bij. Maar in februari-maart 2020 merkte ik dat ik aan het trainen was zonder doel. Toen kwam corona en werden alle wedstrijden afgelast. Dan organiseer ik zelf maar iets, dacht ik. Met twee vrienden zou ik de GR 5A, de wandelroute door Vlaanderen, aflopen maar dan alleen in Oost- en West-Vlaanderen. Maar twee vrienden werden vijf vrienden, twee provincies werden er ook vijf en dan sprongen er nog een paar influencers en Bekende Vlamingen op de kar. Het is een beetje uit de hand gelopen”, lacht de man, die in het dagelijks leven boekhouder is.

Moeilijke periodes

Hij wil zijn stunt ophangen aan een goed doel en dat zijn de OverKophuizen geworden. Daar kunnen jongeren tot 25 jaar aankloppen met allerlei problemen. “Ik heb zelf in Gent gestudeerd, een zalige periode. Maar ik kan me inbeelden dat dit het voorbije anderhalf jaar voor veel studenten niet zo was. Alles alleen moeten doen, vanop afstand, zonder die noodzakelijke ontmoetingen die je in een normaal studentenleven wel hebt. Stoom afblazen in het weekend kan niet, eens overleggen met vrienden waar je met je leven naartoe wil, kan ook niet. Lastig. En heftig, voor velen. Ik heb zelf ook moeilijke periodes gehad en ik kan me inbeelden dat het dan deugd kan doen om gewoon eens in zulk een huis te kunnen binnenspringen. Om met mensen te kunnen praten, zonder de stempel te krijgen dat je naar ‘een psycholoog’ gaat”, zegt Olivier.

Afzien

Om zich voor te bereiden, liep de ultraloper dit jaar al 6.750 kilometer. “Achttien marathons en acht ultralopen van meer dan 50 kilometer”, verduidelijkt Olivier. “Dat is een gemiddelde van 450 kilometer per maand. Nu ga ik er 600 op zeven dagen doen, maar dat lukt wel. Mensen kunnen ook met mij meelopen of fietsen. Dat zal leuk zijn, die steun. Al kan het natuurlijk ook zijn dat ik iemand ga proberen volgen die net iets te snel loopt. Of dat er te veel gebabbeld wordt als ik even alleen wil zijn tijdens het afzien. Want dat ik ga afzien, dat weet ik. Maar ik heb het er voor over”, klinkt het.

Kopzorgen

De ultraloper krijgt in onze provincie de steun van West-Vlaams Ambassadeur Wim Opbrouck. “Er zijn mensen nodig die zorgen voor nieuwe zonsopgangen. Die zorgen voor diegenen onder ons die het even moeilijk hebben. In één week tijd twee marathons per dag lopen voor jonge mensen met grote kopzorgen is niet alleen een stunt, maar ook een nobel doel. Participeer of doneer! Het doet ertoe”, roept hij op. Olivier Verhaege start zondag om 7.30 uur aan de Koninklijke Gaanderijen in Oostende. Na een tocht doorheen het land eindigt hij dan volgende zaterdag om 18.30 uur aan het OverKophuis in Oostende.

Meer info vind je hier.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier