Nieuwpoort en Felies vzw werken samen aan groepsopvang voor peuters Cocon

Onder de naam Cocon richt Nieuwpoort een groepsopvang in voor kinderen van 0 tot en met 3 jaar. © Stad Nieuwpoort
Anton Peene Reporter

Onder de naam Cocon richt Nieuwpoort een groepsopvang in voor kinderen van 0 tot en met 3 jaar. Hiermee zorgt de Stad voor een betaalbaar en breed toegankelijke opvang waar hoogkwalitatieve zorg centraal staat. Het initiatief vindt onderdak in Het Sociaal Huis en opent later dit jaar officieel de deuren. De dagelijkse organisatie van Cocon ligt in handen van Felies vzw.

Om tegemoet te komen aan de vraag voor meer opvangplaatsen voor kinderen tussen 0 en 3 jaar, wordt na de zomer van 2023 gestart met een nieuwe groepsopvang. Deze zal plaats bieden aan 18 kinderen. Hierbij wordt voorrang gegeven aan kinderen wiens ouders in Nieuwpoort wonen of die voor Stad Nieuwpoort werken.

Nood lenigen

Met de oprichting van de groepsopvang vervult Stad Nieuwpoort één van de ambities uit zijn strategisch meerjarenplan, verklaart burgemeester Geert Vanden Broucke: “Nieuwpoort is een gezinsvriendelijke stad die families maximaal wil ondersteunen. Cruciaal daarbij is het aanbieden van degelijke, laagdrempelige voorzieningen voor kinderen. Met de groepsopvang willen we de nood aan nabijgelegen en betrouwbare dagverblijven lenigen. Door ouders het nodige comfort in hun eigen woonplaats aan te reiken, zetten we Nieuwpoort in de kijker als leefbare stad die aantrekkelijk is voor jonge gezinnen om zich er te vestigen.”

De nieuwe groepsopvang wordt ingericht in Het Sociaal Huis. Deze ruimte wordt momenteel grondig omgevormd tot een modern en volledig uitgerust dagverblijf. Voor de aanpassingswerken voorziet Stad Nieuwpoort een geraamd budget van 127.085,09 euro.

Felies vzw

Voor de feitelijke uitbating van de groepsopvang werkt Stad Nieuwpoort nauw samen met Felies vzw. Deze koepelorganisatie behartigt kwalitatieve en voor iedereen toegankelijke kinderopvang.

In de nieuwe groepsopvang staat een dienstverantwoordelijke van Felies vzw in voor de coördinatie, dagelijkse werking en begeleiding van de kinderbegeleiders in de opvang. Door het voortdurend monitoren en ondersteunen van het team wordt de kwaliteit van de opvang gewaarborgd.

Cocon

In overleg met Felies vzw werd voor de nieuwe groepsopvang de toepasselijke naam Cocon gekozen, legt schepen van Jeugd Bert Gunst uit: “Met de naam ‘Cocon’ wordt verwezen naar de Vlindertuin van de Kinderboerderij, de ideale thuishaven voor uitzonderlijke vlinders. Diezelfde redenering gaat op voor de groepsopvang. We zorgen met dit initiatief voor een veilige cocon, een geborgen plek waar kinderen in alle rust en met de gepaste zorg verwelkomd worden. Net zoals in de Vlindertuin krijgt elk kind krijgt hier de vrijheid om zich te ontpoppen tot prachtige, unieke vlinders.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier