Nieuw chiroheem in Waregem vervangt bouwvallige lokalen

Gemeenteraadslid Margot Desmet die in de chirogroep Centrum actief was, Jo Neirynck en Rik Soens met op de achtergrond twee van de drie lokalen die worden gesloopt.© DJW
Gemeenteraadslid Margot Desmet die in de chirogroep Centrum actief was, Jo Neirynck en Rik Soens met op de achtergrond twee van de drie lokalen die worden gesloopt.© DJW
Redactie KW

Chirogroep Centrum in Waregem krijgt voor zijn 250 leden een nieuwbouw op het terrein achter het Jeugdcentrum in de Zuiderlaan. Die vervangt de huidige drie bouwvallige lokalen die zo vlug mogelijk worden gesloopt.

“De drie gebouwtjes die straks onder de sloophamer verdwijnen, dateren zeker van ongeveer zestig jaar geleden. Ze zijn in elk geval volledig opgebruikt en bouwvallig”, legt schepen van Jeugd Jo Neirynck uit. Hij voegt er aan toe dat de panden eigenlijk van de gemeenteschool in de Guido Gezellestraat komen, waar ze allicht dienst deden als tijdelijke leslokalen en een tweede leven kregen op de terreinen achteraan het Jeugdcentrum. “Helemaal versleten, dat is zeker. Voor de chirogroep komt de nieuwbouw echt op tijd. Het wordt een industriegebouw dat vlug kan opgezet en ingericht worden.”

Stad helpt financieren

Schepen van Financiën Rik Soens verduidelijkt dat de stad zelf instaat voor een groot deel van de kosten. “Een tijdje geleden konden wij voor dergelijke projecten nog verwachten dat de jeugdbeweging voor vijftig procent van de te betalen factuur kon instaan. Onder andere door zelf aan fondsenwerving te doen. Maar nu is dat niet meer zo evident. Vandaar dat de stad tussen de 80 en 90 procent voor haar rekening zal nemen.”

“Hiermee heeft elke jeugdbeweging nu nieuwe lokalen” – Jo Neirynck, schepen van Jeugd

Het project zelf staat in het meerjarenbeleidsplan van het bestuur. Voor Waregem is het ook het laatste grote bouwproject voor de lokale jeugdverenigingen. “Dat klopt”, zegt schepen Neirynck. “Als de chirogroep straks – en dat zal de zomer van 2022 zijn – over zijn grote nieuwe lokaal zal beschikken, dan is het grote werk voor de stad volledig af. Voor elke jeugdbeweging in Waregem en de deelgemeenten hebben wij gezorgd voor nieuwe lokalen.”

Eind dit jaar

De komende weken zal het schepencollege een architect-ontwerper aanstellen die de bouwtekeningen maakt voor het eigenlijke ontwerp. Dan volgt de aanbestedingsronde waarna de uiteindelijke aannemer wordt aangeduid. Wanneer je met dat alles rekening houdt, is het goed mogelijk dat nog eind dit jaar of zeker begin volgend jaar de eigenlijke werken starten.

“Aangezien het over industriebouw gaat, zal dat vlug verlopen. De nieuwbouw komt dicht tegen het enige overblijvende gebouw van recentere datum. Die horen samen. Daardoor wordt de open groene ruimte ook groter. En dat past volledig in de Gaverbeekvisie want de beek loopt erlangs en zal een meer open karakter krijgen.” (DJW)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier