Meisjeschiro ‘t Piegoetje in Staden wanhopig op zoek naar tenten voor zomerkamp

Leidsters Nell Courtens, Louana Provoost en Kato Vermeulen geven de hoop nog niet op en zoeken verder.©JOKE COUVREUR
Leidsters Nell Courtens, Louana Provoost en Kato Vermeulen geven de hoop nog niet op en zoeken verder.©JOKE COUVREUR
Carl Bruneel
Carl Bruneel Medewerker KW

Meisjeschiro ‘t Piegoetje heeft een serieus probleem. De meisjes trekken eind juli op kamp, maar beschikken daarvoor niet over voldoende tenten. De organisatie waar ze elk jaar hun tenten huren, liet hen weten dat ze die dit keer niet kunnen leveren.

Ook andere Chiro’s kampen momenteel met hetzelfde probleem. Sowieso was het voorbije jaar al geen pretje voor de meisjes. Door corona vielen immers nogal wat activiteiten die geld in het bakje brachten weg. “Dit jaar trekken we op kamp naar het Limburgse Wilderen”, vertelt leidster Nell Courtens.

“We verblijven er van 21 tot 31 juli. In januari deden we onze aanvraag naar tenten bij de ULDK, de Uitleendienst voor Kampeermateriaal van de Vlaamse overheid. In maart-april kregen we een brief dat er voor ons kamp in juli geen tenten beschikbaar waren. Naar de reden hebben we het raden. Zit corona er voor iets tussen? We hebben er echt geen idee van. Na wat rondvragen blijkt dat heel wat andere Chiro’s met hetzelfde probleem te kampen hebben.”

Kampeertentjes

“Onze jongste afdelingen slapen sowieso in een gebouw”, weet leidster Louana Provoost. “Daar is er dus geen probleem. De tiptiens en de aspi’s slapen evenwel in grote tenten. Voor de tiptiens is het probleem ondertussen van de baan”, pikt leidster Kato Vermeulen in.

“Van de Roeselaarse Chiro Jochi krijgen we voor de duur van onze kampperiode drie tenten die we gaan gebruiken voor de tiptiens. We zijn evenwel nog op zoek naar twee seniortenten en een patrouilletent voor de aspi’s. Ook andere grote tenten zijn echter welkom. Als alternatief zouden we kampeertentjes kunnen gebruiken, maar dat zou toch niet echt hetzelfde zijn. Die bieden immers maar plaats aan een tot twee man.”

“Na rondvragen blijkt dat heel wat andere Chiro’s met hetzelfde probleem te kampen hebben”

Wie de meisjes aan tenten kan helpen kan contact opnemen via de Facebookpagina ‘Chiromeisjes Staden’ . De Chiromeisjes zagen het afgelopen jaar door corona ook flink wat inkomsten aan hun neus voorbijgaan. “Vorig jaar kon ons jaarlijkse eetfestijn nog op het nippertje doorgaan”, vertelt Louana Provoost. “Dit jaar was dat niet het geval.”

Afgelaste activiteiten

“Daarnaast viel ook de aspifuif ‘Freaky Friday’ in het water, was er geen T-dansantfuif, kon ons Chirocafé ‘The Saloon’ niet doorgaan en kregen we ook geen groen licht voor onze jaarlijkse verkoop van klaaskoeken. Ook de verhuur van onze lokalen viel weg. Andere jeugdbewegingen kunnen immers onze lokalen voor bijvoorbeeld een weekend huren”.

De meisjes bleven evenwel niet bij de pakken zitten en toverden een aantal alternatieven uit hun hoed waarmee ze toch aan inkomsten raakten. “Zo organiseerden de aspi’s een donutverkoop die 800 euro opleverde”, legt Nell Courtens uit. “De tiptiens lanceerden dan weer een verkoop van snoepzakjes ten voordele van het kamp. De verkoop loopt overigens nog tot en met zaterdag 15 mei. Bestellen kan via de link op onze Facebookpagina. Verder richtten we ten voordele van de Chiro nog een verkoop van plantjes met bijhorende bloempotjes in. Die verkoop bracht 1.200 euro op.”

Spaarpotje

“De inkomsten uit de diverse acties leveren minder op dan onze normale activiteiten”, weet Kato Vermeulen. “Toch komt onze werking niet in het gedrang. We hadden voor corona al veel kunnen sparen en zitten dus redelijk safe. Onze werking heeft door corona wel goed twee à drie maanden stil gelegen. Als alternatief hadden we online activiteiten. Eens de Chiro terug door kon gaan, moesten we met bubbels van tien werken. Er was toen ook geen pauze voorzien omdat het moeilijk was om de bubbels tijdens de pauze te behouden. Een namiddagje Chiro duurde dan ook minder lang. Sedert 8 mei mogen we gelukkig weer met grotere bubbels werken en hebben we opnieuw een werking met pauze die langer duurt”, vertellen de meisjes opgelucht.

Lees meer over:

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten