Magdalenazwembad wordt café en restaurant voor studenten

Het Magdalenazwembad.
Het Magdalenazwembad.
Annelies Nollet
Annelies Nollet medewerker KW Kortrijk-Menen

Het oude Magdalenazwembad, dat leegstaat sinds de opening van zwembad Kortrijk Weide op het Nelson Mandelaplein in 2019, zal binnenkort voorzieningen voor studenten huisvesten. De Hogeschool West-Vlaanderen kocht het gebouw van de provincie en Stad Kortrijk.

“Hoe het er precies zal uitzien kan ik nog niet zeggen, we moeten nog een architect aanstellen”, aldus algemeen directeur van Howest Lode De Geyter. “Maar er komt zeker een bar en een restaurant. Een mediatheek waarschijnlijk ook. Studentenclubs zullen er hun thuis hebben en je zal er op je gemak kunnen genieten van een pintje of een cola.”

Beschermd gebouw

Het Magdalenazwembad, gelegen in de Sint-Martens-Latemlaan nummer 1, vlak naast het gloednieuwe lesgebouw van Howest, The Penta, dateert van 1960. Op 28 februari 2019 namen zwemmers er hun allerlaatste duik. Het nieuwe zwembad Lago op Kortrijk Weide was immers veel moderner en kostenefficiënter.

Veel Kortrijkzanen zagen de sluiting niet graag gebeuren, maar bleven achter met één troost. Sinds 2009 zijn grote delen van het zwembad beschermd erfgoed. Sluiten mocht dus wel, maar afbreken niet. “Wij zullen daar uiteraard rekening mee houden als we gaan renoveren”, belooft de algemeen directeur. “Het oude zwembad wordt het kloppend hart van onze nieuwe moderne campus Kortrijk Centrum.”

Groene omgeving

Schepen van Wonen en Bouwen Wout Maddens, is tevreden met de gang van zaken. “Het gebouw is inderdaad beschermd en daar gaan we rekening mee houden. Op dit moment loopt er nog een heel proces bij de Vlaamse Bouwheer waar ook Erfgoed Vlaanderen aan meedenkt.”

Het gebouw is volgens de schepen in goede handen. “De nieuwe bestemming past perfect binnen de nieuwe campus Kortrijk Centrum die we daar willen creëren. Eens de bouwwerken voorbij zijn, willen we kijken om van de omliggende gronden een grote groene zone te maken en dus hut Magdalenapark door te trekken.”

Op de nieuwe groene site zijn alle Kortrijkzanen welkom, niet enkel studenten. Het blijft dus openbaar terrein.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier