Lichtervelde op zoek naar nieuwe invulling voor jeugdhuis: “Maar de bar verdwijnt niét”

Lennert Dehullu en Jarno Pollet namen in 2020 de fakkel over van Ian Haeghebaert en Jano Denys. Enkele weken geleden besliste de kern het huurcontract te beëindigen. © Foto Kurt
Tim Vansteelandt
Tim Vansteelandt Adjunct-hoofdredacteur

Het gemeentebestuur van Lichtervelde is op zoek naar een nieuwe invulling voor het jeugdhuis. De kern van jeugdhuis De Keirse beëindigde het huurcontract vorige maand. De ruimtes werden voorlopig ingericht als ontmoetingsruimte voor de jongerencoach.

Waar tot voor kort een kickertafel, een dartsbord en enkele bakken bier stonden, bevindt zich sinds maandag het kantoor van jongerencoach Febe Demulder. Een post daarover op sociale media deed bij de gewezen kernleden van jeugdhuis De Keirse in Lichtervelde de wenkbrauwen fronsen.

Sinds zij in februari beslisten het huurcontract te beëindigen en er dus de brui aan te geven, bleef het muisstil in het jeugdhuis. De deuren bleven er al die tijd gesloten, ook toen alle beperkende coronamaatregelen op de schop gingen. De voorbije weken werd er wel gepoetst en hier en daar wat geschilderd. Het gemeentebestuur hield ondertussen de lippen stijf op elkaar.

Geen antwoord

“De laatste tijd kregen we van heel wat jongeren de vraag wat er nu eigenlijk zou gebeuren met het jeugdhuis”, schrijven de oud-kernleden van De Keirse op Facebook en Instagram. “Het probleem was dat we hier zélf geen antwoord op kregen. Tot vandaag. Een antwoord kregen we nog altijd niet, we zagen enkel op Facebook dat er bureaus geplaatst werden.”

Eindigen deden ze met een sneer: “Verdere updates zullen we jullie ook proberen meedelen. Of je kan het net als wij vernemen via een tof bericht op de sociale media van de jeugdwerking.”

De Lichterveldse jeugddienst reageerde snel op het bewuste bericht op Facebook. Uit die reactie bleek dat de lokalen van het jeugdhuis momenteel gebruikt worden door de jongerencoach.

Schepen van Jeugd Steven Bogaert (CD&V) bevestigt dat. “We willen alle ruimtes optimaal benutten”, zegt hij. “Dus voorlopig, met de nadruk op voorlopig, zijn de lokalen van het jeugdhuis ingericht als ontmoetingsruimte voor jongerencoach Febe. Ze kan er activiteiten organiseren in het kader van haar project Yeet.”

Plaats voor iedereen

Ondertussen gaat het gemeentebestuur op zoek naar een nieuwe invulling voor het gebouw. “We willen een jeugdhuis van de 21ste eeuw, binnen ons jeugdontmoetingscentrum De Lichting”, aldus de schepen. “Het JOC moet een ruimte zijn van en voor jongeren, waar plaats is voor iederéén, zowel georganiseerde als niet-georganiseerde jeugd. Nu willen we samen met de Lichterveldse jeugd op zoek naar de best mogelijke invulling. Uiteraard zal een jeugdhuis daar nog deel van uitmaken, de bar verdwijnt niet. We willen alleen duidelijk vastleggen welke werking we willen. En ook de frequentie moet beter: een jeugdhuis uitbaten houdt meer in dan twee keer per maand een fuif organiseren. Stoom aflaten tot in de vroege uurtjes hoort er bij, maar het moet meer zijn dan alleen dat.”

Het gemeentebestuur wil de komende weken de lokale jeugd bevragen. Hoe dat zal gebeuren, moet nog beslist worden, onder meer na overleg met de jeugdraad. Afwachten dus wanneer de deuren van het jeugdhuis opnieuw zullen open zwaaien.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier