Kanegem neemt jeugdlokalen onder handen

Een achteraanzicht van de nieuwe jeugdlokalen met rechts het trappenhuis, waar ook het sanitair komt, en ernaast een ruime fietsenstalling die op de plaats van de huidige Chirolokalen komt. (gf)
Een achteraanzicht van de nieuwe jeugdlokalen met rechts het trappenhuis, waar ook het sanitair komt, en ernaast een ruime fietsenstalling die op de plaats van de huidige Chirolokalen komt. (gf)
Tom Van Houtte

Het nieuwe Kanegemse ontmoetingscentrum en de grondige renovatie van de jeugdlokalen komen meer en meer in zicht, nu het ontwerp is afgerond. Geïnteresseerden konden de plannen vorige week gaan inkijken. De polyvalente zaal komt, om geluidsoverlast tegen te gaan, in de tuin, en in de jeugdlokalen worden Chiro en KLJ verenigd.

De gebouwen aan de straatzijde – oude parochiezaal, jeugdlokalen en enkele appartementen – worden helemaal gestript. Er worden zeven lokalen gemaakt. Chiro Atadura krijgt er vijf plus een speelzolder, KLJ Kanegem – veel minder in getale – houdt het bij twee. “Een trappenhuis leidt naar alle verdiepingen en een volledig nieuw sanitair blok zal rechtstreeks toegankelijk zijn vanuit de tuin”, zegt schepen Roos Tack (CD&V), verantwoordelijk voor Kanegem. Een passerelle geeft toegang tot de lokalen op de eerste verdieping. “Beide jeugdverenigingen krijgen ook een garagebox als bergruimte.”

Luifel als zonwering

De ontmoetingsruimte in de tuin wordt bereikbaar via een overdekte centrale ingang. Een luifel doet dienst als zonwering, over de volledige lengte van het gebouw. De polyvalente zaal is twee verdiepingen hoog en biedt ruimte voor 253 stoelen. Er is een keuken, inclusief afzonderlijke berging en koelcel.

De groepsleiding van de Kanegemse Chiro is opgetogen over de plannen. “Omdat we over te weinig plaats beschikken, kan elk van onze ruim honderd leden maar tweewekelijks deelnemen aan activiteiten. Eens de nieuwe lokalen een feit zijn, kunnen we overschakelen op een wekelijkse werking”, zeggen Glenn Lambert en Sandrine Defour.

“We beschikken nu wel over een zevental lokalen, maar ze zijn uitgeleefd en erg onpraktisch. Geen enkel is groot genoeg om met onze dertig leiders te vergaderen. Dat is straks verleden tijd: indien nodig gaan we twee lokalen beneden tot één grote ruimte kunnen omvormen. En evenementen kunnen we organiseren in het nieuwe ontmoetingscentrum.” De tent waarmee de capaciteit van de oude parochiezaal kon worden opgedreven, mag worden opgeborgen.

Archeologisch onderzoek

Het bouwproject, dat 1,4 miljoen euro kost, zal wellicht pas volgend jaar in alle hevigheid losbarsten. “Er dienen eerst nog sleuven te worden getrokken voor een archeologisch onderzoek, maar intussen kunnen we bestekken uitschrijven”, zegt schepen Roos Tack. “Uitgangspunt is de werken vooraan en in de tuin zoveel mogelijk samen te laten verlopen.” De ingebruikname is gepland voor het voorjaar van 2023.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.