Jeugdatelier Oranje Oostkamp zoekt nieuwe leiders

Cheyana Verrewaere en Lunalotte Huyghe willen de leiding versterken.© GST
Cheyana Verrewaere en Lunalotte Huyghe willen de leiding versterken.© GST
Redactie KW

Jeugdatelier Oranje Oostkamp is een jeugdbeweging waar kinderen met en zonder beperking vanaf 4 jaar samen kunnen spelen. Ze organiseren knotsgekke activiteiten, waaraan iedereen kan deelnemen.

Maar juist omdat veel van de leden een beperking hebben, is de aanpak helemaal anders dan bij een andere jeugdbeweging. “We streven met Oranje wel naar een gezonde mix van kinderen met en zonder beperking en juist deze combinatie maakt het zeer interessant voor het kind. Het biedt zeker een grote meerwaarde”, weet Cheyana Verrewaere (22) te vertellen.

Om de veertien dagen

“Maar doordat we vaak met kinderen werken die een beperking hebben, is het ook nodig om als leiding soms één op één te werken, het kind zelf is niet altijd in staat om zelfstandig of in groep te spelen of knutselen.”

“We passen al onze activiteiten zodanig aan of houden ze zo eenvoudig mogelijk dat het toch leuk blijft en onze leden om de veertien dagen een aangename namiddag beleven. Hier zijn het voor ons allemaal normale kinderen.”

Nieuw bloed

Omdat ze de kinderen veel intensiever moeten begeleiden, is het Jeugdatelier Oranje op zoek naar nieuwe leden voor het team leiders. Lunalotte Huyghe (17) is sinds haar 15de actief binnen Oranje en nu sinds een drietal maanden in het team van de hoofdleiding.

“Ik ben op 14-jarige leeftijd eens meegekomen met een vriend en een beetje blijven plakken in de familiale sfeer die hier aanwezig was. Vandaar dat ik nu ook een oproep doe naar iedereen die wil meehelpen om het jeugdatelier Oranje verder uit te bouwen.”

“Ik weet dat het sommige jongeren een beetje afschrikt. Dat was ook bij ons het geval, maar we krijgen voldoende ondersteuning van Oranje zelf, er zijn cursussen en we zijn er samen om ook alles te bespreken op de activiteiten zelf. Het geeft zoveel voldoening en return van onze leden dat het zeker de moeite loont om eens kennis met ons te maken.”

Verleden reconstrueren

Beide meisjes zijn ook op zoek naar het verleden van het Jeugdatelier Oranje. Ze willen verhalen optekenen van oud-leden, oud-leiding en zo veel meer. “Zelf zijn we al op zoek geweest naar fotomateriaal, maar vooral naar de namen van de mensen die hier Oranje hebben opgericht en door de jaren heen in de leiding hebben gestaan.”

“We weten niet echt waar we veel kunnen terugvinden. Dus langs deze weg een warme oproep om mee te helpen ons verleden te reconstrueren. Met al deze info willen we, eens corona het toelaat, een jubileum met Oranje vieren”, besluit Cheyana.

Meer dan jongeren

Jeugdatelier Oranje Oostkamp is een van de drie jeugdateliers die gekoppeld zijn aan Oranje vzw, die zich richt op de inclusie van personen met een beperking in onze maatschappij. Het betreft hier veel meer dan enkel jongerenwerking. Oranje vzw zorgt voor volwassenenwerking, vakantiebegeleiding, thuiszorg, maatwerkbedrijf en meer. (GST)

Jeugdatelier Oranje heeft zijn lokalen in de Maciebergstraat 31-33 in Oostkamp en meer info vind je op de website: http://www.jeugdatelieroostkamp.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier