Jeugdatelier De Durvertjes uit Beveren last vierdaags paaskamp noodgedwongen opnieuw af

Stijn Decoene van jeugdatelier De Durvertjes blijft positief: “We kijken uit naar 2022.” (foto SB)©STEFAAN BEEL Stefaan Beel
Stijn Decoene van jeugdatelier De Durvertjes blijft positief: “We kijken uit naar 2022.” (foto SB)©STEFAAN BEEL Stefaan Beel
Redactie KW

Tijdens het komende paasverlof stond er voor een 70-tal Beverse Durvertjes heel wat creatief spelplezier op het programma. De stijgende curves en bijhorende maatregelen van het laatste Overlegcomité drukten de hoop op een ontspannende vierdaagse de kop in.

Jeugdatelier De Durvertjes is een werking voor kinderen en jongeren tot zestien jaar met de nadruk op creativiteit. “Op een speelse manier maken ze kennis met boetseren, schminken, knutselen of schilderen. Ze leren zelf muziekinstrumenten maken, werken rond thema’s zoals ‘piraten en schatten’, ‘heksen’ en ‘circus’ of soms spelen ze ook wel eens gewoon met elkaar”, vertelt verantwoordelijke Stijn Decoene.

“Tijdens het paasverlof gaan wij traditioneel voor vier dagen op kamp mét overnachtingen inbegrepen. Voor monitoren en deelnemers is dit telkens een absoluut hoogtepunt. Dit jaar werd De Karmel in Brugge onze bivakplaats. Een paar weken geleden bleek de bubbelwerking daar helemaal niet meer haalbaar dus beslisten we om in te zetten op een vierdaags dag-kamp met telkens maximum 25 deelnemers. Een volledig weekend met aansluitend de maandag en de dinsdag. Daarvoor hadden we al verschillende ideale locaties gevonden in en rond Beveren.”

Bubbels van tien

“Vrijdag laatst herleidde het Overlegcomité ons kamp terug naar bubbels van tien. Voor onze werking is dit heel moeilijk omdat we dan nog extra locaties moeten zoeken en extra monitoren nodig hebben. Stel dat het weer tegenvalt?”, haalt Stijn de schouders op. “Wij spelen niet constant buiten zoals andere jeugdbewegingen. We organiseren op zo’n kamp een mix van spelletjes en knutselactiviteiten. Eigenlijk keken we er al naar uit en de inschrijvingen waren zelfs nog lopende. Een vijftiental gedreven monitoren stond klaar voor de vlotte gang van zaken. Alhoewel we dit een beetje zagen aankomen en begrip hebben voor die maatregelen, voelt het toch als een ontgoocheling. Het is trouwens al het tweede jaar na elkaar dat dit kamp niet kan doorgaan. We blijven wel positief”, zegt Stijn. “Onze voorbereidende activiteiten waren geen verloren werk. Onze knutselideeën worden gewoon uitgesteld. De kampen zelf zijn al overgeboekt naar volgend jaar en zelfs 2023 staat ook al vast. Daar kijken we echt wel naar uit.” Veel monitoren hebben vast werk of moeten een gezin draaiende houden. Daarom organiseren De Durvertjes geen zomerkampen. (KK)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.