JCI laat jeugd proeven van wetenschap en techniek

Lowie Deman poseert trots met zijn robot. (foto TV)
Lowie Deman poseert trots met zijn robot. (foto TV)
Redactie KW

Junior Chamber International Tielt is een lokale afdeling van JCI, de internationale organisatie van jonge, ondernemende personen. De vereniging organiseert verschillende projecten, vormingen en evenementen in combinatie met een gezonde dosis amusement en met als doel: met een aangename vriendengroep werken aan serieuze projecten.

In het voorjaar van 2021 probeert de commissie JCI Transformers, net als de voorbije jaren, meisjes en jongens van het vijfde en zesde leerjaar warm te maken voor wetenschap en techniek. “We willen dit doen door hen zelf een robot te laten bouwen en die stap voor stap samen te programmeren”, zegt commissievoorzitter Maxim Vandaele (25). “De voorbije jaren werkten we telkens fysieke sessies uit, maar door de huidige omstandigheden schakelden we om naar een uitleendienst. De bedoeling is om in een viertal weken een robot te bouwen en de elektronica te verbinden.

We begeleiden de kinderen aan de hand van een reeks filmpjes, geven hen verschillende opdrachten en bieden hulp met het programmeren. We reiken het concept aan in drie periodes voor telkens negen kinderen. De eerste periode startte op 13 februari, met een wisselmoment een maand later. De laatste periode start op 10 april. Tijdens de verschillende periodes zullen vrijwilligers van JCI de kinderen helpen bij de uitwerking van hun robotproject.”

Challenge

De verschillende opdrachten zijn bovendien gekoppeld aan een challenge. “Na het uitvoeren van de challenge zullen de kinderen in contact gekomen zijn met technische vaardigheden zoals mechanica, elektronica en programmeren. We kregen al toffe foto’s opgestuurd van de verwezenlijkingen van deelnemers van de eerste ronde. Onze stuurgroep zal de inzendingen evalueren en de eindwinnaar krijgt een waardebon van 50 euro.”

JCI is ervan overtuigd dat de kinderen zo een doordachte studiekeuze kunnen maken. “We laten hen proeven van de techniek en willen hen warm maken voor de boeiende wereld van de wetenschap. Voor ons project krijgen we steun van verschillende lokale ondernemingen. Ze sponsoren de bouwpakketten, omdat ze ervan overtuigd zijn dat op die manier jong talent ontdekt kan worden. In het Tieltse zijn heel wat bedrijven die continu op zoek zijn naar sterke technische profielen.” JCI Transformers kon rekenen op heel wat interesse. “Een week na het openen van de inschrijvingen waren de plaatsen al volzet. Daarom kijken we nu of we nog enkele extra sessies kunnen voorzien.”

(TV)

Lees meer over:

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.