Jana Delancker uit Alveringem wordt 21 in 21: “Ik wil een halve marathon lopen”

Jana Delancker.© WVH
Jana Delancker.© WVH

Hoe ziet je doordeweekse dag eruit?

“Ik studeer pedagogische wetenschappen aan de UGent en zit samen met mijn twee beste vriendinnen op kot in de Arteveldestad. Naast het schoolwerk maak ik in normale omstandigheden ook graag tijd vrij om met vrienden een wijntje te gaan drinken of te gaan fitnessen. Je kan mij er ook dikwijls in de winkelstraten spotten.”

En wat in het weekend?

“Dan breng ik mijn tijd het liefst door samen met mijn familie. Ik ben de jongste van vier kinderen en ik heb een goeie band met mijn broer en zussen. Tijdens het weekend help ik het zorgpersoneel in WZC ‘t Hoge in Alveringem ook geregeld een handje. Mijn oudste zus is er hoofdverpleegkundige en mijn mama werkt er als zorgkundige.”

Wie is je knuffelcontact?

“Mijn vriend, Louis. Wij zijn al vijf jaar samen.”

Wat deed je om de lockdowns door te komen?

“De lockdowns vielen samen met onze examenperiodes, dus dan moest ik vooral blokken. De voorbije maanden gingen Louis en ik vaak wandelen of fietsen en ondertussen heb ik ook een oude hobby herontdekt: skeeleren. Dat deed ik heel vaak als kind. Ik loop ook graag. In april wil ik een halve marathon lopen.”

Kan je een dag zonder gsm of sociale media?

“Hmm… Ik zou willen zeggen van wel, maar dan zou ik liegen. Ik ben enorm veel bezig met Instagram. Ik hou ervan om foto’s te maken en die dan te delen met mijn volgers.”

Hoe zit het met de generatiekloof? Vind je je ouders ouderwets?

“Neen. Mama zegt altijd dat haar kids haar jong houden. Zij is ook actief op sociale media. Papa is minder mee met de technologie, maar hij gedraagt zich ook jong.” (lacht)

Welke goede doelen liggen je na aan het hart?

“De Rode Neuzen Dag draait rond jongeren met psychische kwetsbaarheden. Dit doel sluit aan op mijn studies en daarom vind ik dit dan ook een mooi initiatief.”

Wat staat er bovenaan je bucketlist?

“Ik wil vooral wat genieten van mijn jong leven, hoewel we nu veel moeten missen door corona. Ik zou nog veel van de wereld willen zien. Als het weer mag, zou ik dus wel eens op reis willen naar een tropisch land.”

Hoe zie je jezelf over tien jaar?

“Waar ik precies wil werken als orthopedagoog, weet ik nog niet, maar een goeie job vind ik zeker belangrijk. Daarom zet ik mij nu voor de volle honderd procent in voor mijn studies. Trouwen hoeft niet per se voor mij, maar over tien jaar wil ik wel al een eerste kindje hebben en in een mooi huis wonen. Dat klinkt misschien allemaal wat cliché, maar zo wil ik het: een gelukkig en gezond leven!”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.