Ieper verwelkomt Sint-Maarten dit jaar aan Leopold III-laan

Het is van 2019 geleden dat de Ieperse kinderen Sint-Maarten nog eens in levende lijve konden zien. (Foto TOGH)
Tom Gheeraert

Sint-Maarten doet op woensdag 10 november om 18 uur zijn blijde intrede in Ieper. De goedheilige kindervriend komt deze keer niet aan met de boot aan de Kaaien, maar wel via de Poternebrug in de Leopold III-laan.

Door corona moest Sint-Maarten zich in 2020 wenden tot het internet om contact te hebben met de brave Ieperse kinderen, maar nu het virus min of meer onder controle is kan er op de vooravond van 11 november wellicht opnieuw een blijde intrede plaatsvinden. “Het ziet ernaar uit dat de Sint dit jaar opnieuw feestelijk onthaald zal kunnen worden”, vertelt Gilbert Ossieur, voorzitter van het Sint-Maartensommegangscomité Yper. “Al jarenlang komt Sint-Maarten aan per boot aan de kaaien in Ieper, maar dit jaar kon dat niet. Door corona kregen we pas heel laat groen licht dat de Blijde Intrede kan doorgaan, waardoor het moeilijk was om nog een boot te regelen.”

Toespraak op Grote Markt

Het Sint-Maartensommegangcomité moest dus in allerijl een andere locatie zoeken om de kindervriend met toeters en bellen te verwelkomen. “Die hebben we gevonden in de Leopold III-laan ter hoogte van de fietsers- en voetgangersbrug over de vestinggracht”, legt Gilbert uit. “Daar zal hij zijn paard bestijgen aan het rondpunt. Dan gaat het in stoet met de Pieten en muziek via de Menenpoort en de Menenstraat naar de Grote Markt, waar hij omstreeks 18.30 uur de Ieperse kinderen zal toespreken. In de kathedraal kunnen de kinderen vervolgens een handje geven aan de Sint en krijgen ze iets lekkers mee.”

Het Sint-Maartensommegangscommité vergeet ook de minder gefortuneerde kinderen niet. “We werken samen met Tegoare om ook kansarme kinderen een cadeau te geven”, vervolgt Gilbert. “Verder gaat de Sint ook naar het Vlot, de Loods in Loker en de afdeling pediatrie van het Jan Yperman Ziekenhuis.” (TOGH)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.