Ieper gaat voor 50-dagenviering laatstejaars met wandeling en ontbijt op school

De traditionele karrenoptocht zal sowieso niet kunnen tijdens de 50-dagenviering. (Foto TOGH)
De traditionele karrenoptocht zal sowieso niet kunnen tijdens de 50-dagenviering. (Foto TOGH)
Tom Gheeraert
Tom Gheeraert Medewerker KW

Er is goede hoop dat de laatstejaarsscholieren die in Ieper school lopen alsnog kunnen afscheid nemen van het middelbareschoolcarrière. In plaats van een 100-dagenviering werkt de jeugddienst aan een 50-dagenviering op vrijdag 7 mei, weliswaar rekening houdende met de coronamaatregelen.

De 100-dagenviering van de Ieperse laatstejaars had normaal moeten plaatsvinden vlak voor de krokusvakantie halfweg februari. Door de aanhoudende pandemie beslisten de scholen, leerlingenvertegenwoordigers echter al in november 2020 om de viering uit te stellen tot begin mei, hopende dat tegen dan de besmettingscijfers laag genoeg zouden zijn en door het warmere weer meer mogelijkheden voor buitenactiviteiten. In plaats van een 100-dagenviering zou het een 50-dagenviering worden.

Klasbubbel

Nu 7 mei stilaan begint te naderen en de cijfers nog altijd niet goed zijn, moest er toch een programma opgemaakt worden die rekening houdt met de nog steeds strenge coronamaatregelen. “We hebben een paar programma’s klaar liggen”, zegt de Ieperse schepen van Jeugd Dimitry Soenen (N-VA). “Zoals het er nu naar uitziet mogen enkel activiteiten in de klasbubbel. Een van de opties is dat de klassen een soort van wandeling gaan doen. Er werd een parcours uitgestippeld zodanig dat de verschillende klassen uit de verschillende scholen elkaar niet kruisen. Langs het parcours zou er dan bijvoorbeeld een muziekbandje kunnen optreden, ik zeg maar iets, zodat er toch iets is van beleving.”

Traditionele optocht

Deze activiteit zou dus plaatsvinden op vrijdagochtend 7 mei voor schooltijd. “Op het moment dat de leerlingen aankomen op de speelplaats van hun school zouden ze daar dan een ontbijt krijgen, natuurlijk opnieuw per klas”, vervolgt Soenen. “Alles hangt uiteraard af van de maatregelen die op dat moment in voege zijn. In ieder geval zal de traditionele optocht met karren op vrijdagochtend niet kunnen doorgaan omdat er telkens één kar is per school en het is nog steeds niet de bedoeling dat leerlingen van verschillende klassen, ook al zitten ze op dezelfde school, met elkaar in contact komen. En we kunnen nooit aan voldoende karren geraken om iedere klas met een andere kar aan de optocht te laten deelnemen.”

Fuif

“Wij hebben alles al uitgestippeld. Nu moeten we wachten welke maatregelen op dat moment zullen gelden. De jeugddienst is echter flexibel en kan snel schakelen. Maar we hopen toch dat we iets kunnen doen voor de kinderen. De onvergetelijke avond op donderdag met de fuif zal sowieso niet kunnen. Als we volgend jaar een fuif kunnen organiseren zijn we wel van plan om de laatstejaars van 2021 opnieuw uit te nodigen, al is het de vraag in hoeverre die zullen staan te springen om samen te fuiven met de zesdejaars van dat jaar. Het zal toch niet hetzelfde zijn”, besluit Dimitry Soenen. (TOGH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier