Hilde Verhamme is erkend speelpleinverantwoordelijke: “Jakkedoe is een beetje vakantie”

Hilde Verhamme: “Ik ben precies een seizoensarbeider.”© Frank Meurisse
Hilde Verhamme: “Ik ben precies een seizoensarbeider.”© Frank Meurisse
Redactie KW

Hilde Verhamme van de jeugddienst en speelpleinwerking Jakkedoe in Lendelede mag zich van de Vlaamse Dienst Speelpleinwerk (VDS) erkend speelpleinverantwoordelijke noemen. Hilde is ondertussen al aan haar 21ste jaar speelpleinwerking Jakkedoe bezig.

Hilde Verhamme (56) voelt zich als een vis in het water tussen de jongeren, zowel bij de kinderen die naar de speelpleinwerking komen, bij ‘haar’ monitoren als bij de Lendeleedse jeugd in het algemeen. Hilde volgde in die bijna 21 jaar als speelpleinverantwoordelijke voor Jakkedoe vele extra cursussen en opleidingen. “Ook al ben je al zolang als ik met speelpleinwerking bezig, toch leer je nog altijd bij. Bijvoorbeeld hoe anderen speelpleinwerk zien, hoe zij dat aanpakken, welke vernieuwingen zij doorvoeren… Zij leren uit mijn ervaringen, ik uit hun ervaringen.

Ik sta open voor andere en nieuwe ideeën. Voor ideeën van jongere speelpleinverantwoordelijken. Sommige jonge monitoren en monitrices hebben soms ‘zotte’ ideeën en die kan ik vaak aanvaarden. Maar soms moet ik hen af en toe ook eens met beide voetjes weer op de grond zetten en doen inzien dat een idee niet zal lukken.”

Geven en nemen

Volgens Hilde heeft een speelpleinverantwoordelijke een job van nemen en geven. “Maar je krijgt er meestal wel veel dankbaarheid voor terug. Van de kinderen, van de moni’s en soms van de ouders. Een job waar je altijd moet weken tijdens de paas- en de grote vakantie als andere mensen vaak op reis gaan. Maar ik vind dat helemaal niet erg. Jakkedoe is voor mij ook een beetje vakantie. En het is bovendien een leuke job met veel afwisseling. Elke vakantie verandert er wel iets: nieuwe monitoren, andere kinderen, nieuwe initiatieven en nieuwe uitdagingen… De meeste gemeentelijke ambtenaren hebben niet zo’n afwisselende job. ‘Ik ben als een seizoenarbeider’, zei ik ooit eens tegen onze algemene directeur.”

“De meeste gemeentelijke ambtenaren hebben niet zo’n afwisselende job”

In die 21 jaar dacht Hilde er slechts één keer aan te stoppen als speelpleinverantwoordelijke. “Dat was twee à drie jaar geleden. Ik had het toen eventjes moeilijk. De werkvreugde was er niet echt meer. Uiteindelijk draaide ik zelf de knop weer om, herpakte mij en haalde de band met de moni’s en kinderen weer aan. Een beslissing waarover ik nu heel blij ben. De voorbije 20 jaar was ik de ‘moedre’ van de jonge moni’s en uiteraard ook voor mijn drie kinderen (Soet, Hanne en Jelle) die toen zelf nog ‘moni’ waren. En voor de kinderen en ook mijn eigen kleinkinderen Jules (7) en Free (4) ben ik ‘moetie’. Mooi toch!”

Barrière

Het voorbije coronajaar zorgde er ook voor dat de speelpleinwerking niet was als andere jaren. “Een jaar waarin we allerlei zaken op een alternatieve manier planden en dan toch weer moesten annuleren. Als we vorige zomer op het speelplein met bubbels moesten werken en zorgen dat alles coronaveilig verliep, was het alsof er letterlijk een barrière was tussen de diverse groepen die door nadars werden afgescheiden. Hopelijk moeten we dat deze zomer niet meer meemaken.”

Tijdens de paasvakantie is er ook speelpleinwerking Jakkedoe. “De eerste week organiseren onze monitoren allerlei spelletjes en crea-activiteiten en de tweede week doen we dat in samenwerking met de sportdienst die er sportkampen organiseert. We waren al volop met de voorbereiding van de speelpleinwerking bezig en zouden de activiteiten in groepen van 25 kinderen organiseren, maar het overlegcomité besliste daar eind vorige week anders over. Nu gaan we de paasvakantie in met bubbels van tien.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.