Hayley (15) uit Ardooie volgt les aan de vrachtwagenschool: “Niet simpel als klein meisje”

Hayley Velghe volgt momenteel een opleiding tot vrachtwagenchauffeur.©JOKE COUVREUR
Hayley Velghe volgt momenteel een opleiding tot vrachtwagenchauffeur.©JOKE COUVREUR
Redactie KW

Bij vrachtwagenchauffeurs denkt men al snel aan ruige, stoere kerels achter het stuur van grote vrachtwagens. Maar er zijn ook vrouwen en meisjes die dit vak uitoefenen. Een van die meisjes is Hayley Velghe. De 15-jarige uit Ardooie volgt momenteel les op KTA MoBi in Gent om vrachtwagenchauffeur te worden.

De passie voor vrachtwagens werd Hayley Velghe met de paplepel ingegeven. “Mijn papa is al heel zijn leven truckchauffeur. Hij gaf zijn passie vervolgens door aan mijn twee broers. Uiteindelijk was ik dan aan de beurt. Je kan dus wel stellen dat met vrachtwagens rijden een familietrekje is”, lacht Hayley. “Momenteel volg ik les aan KTA MoBi, een school in Gent die een opleiding tot vrachtwagenchauffeur aanbiedt. Volgend jaar zal ik wel les volgen in Kortrijk, omdat dit dichter bij de deur is.”

Voor Hayley is de vrachtwagenschool de perfecte voorbereiding op een toekomstig leven als vrachtwagenchauffeur. “Kijk, op veel scholen leer je heel veel theorie. Dat is ook belangrijk, maar volgens mij leer je het pas goed in de praktijk. Dat is dus het geval op de vrachtwagenschool”, vertelt Hayley. “Daar leren ze ons hoe je met een vrachtwagen moet rijden. Veel van die ritten zijn bovendien op de openbare weg, wat zeker niet onbelangrijk is.”

Al verloopt het leren rijden met een vrachtwagen zeker niet zonder horten en stoten voor Hayley. “Het is niet makkelijk om met een vrachtwagen te rijden. Ik ben ook de kleinste van de klas terwijl het dus met een enorm voertuig is dat je rijdt.”

Naast Hayley is er nog een ander meisje dat les volgt op de vrachtwagenschool, maar Hayley is de enige in haar klas. De Ardooise werd wel zeer goed ontvangen op de school. “Voor velen is de transportsector nog steeds iets voor mannen, maar op de vrachtwagenschool behandelen ze jongens en meisjes volledig gelijk”, zegt Hayley. “In het begin was ik wel wat bang dat ze mij anders gingen behandelen of dat ze wat neerbuigend zouden doen omdat ik een meisje ben. Maar ik voel me hier heel gelukkig.”

Naar het buitenland

Wanneer Hayley vrachtwagenchauffeur wordt, moet ze een keuze maken van wat ze precies wil doen. “Ik wil ofwel naar het buitenland rijden, of een vergunning voor uitzonderlijk vervoer verkrijgen.” Al gaat Hayley haar voorkeur eerder uit naar het buitenland. “Ik heb niet echt een specifiek land of landen voor ogen waar ik naartoe wil rijden. Maar mijn broer rijdt vaak naar Engeland en dat lijkt me wel een leuke ervaring.”

Tips van de familie

Hayleys papa en twee broers zijn, zoals eerder gezegd, vrachtwagenchauffeurs en dat zorgt er natuurlijk voor dat de Ardooise veel advies krijgt. “De belangrijkste tip die ik meekrijg, is dat ik rekening moet houden met de lengte van de vrachtwagen. Met een auto kan je veel makkelijker manoeuvreren. Met een vrachtwagen is dat natuurlijk moeilijker want het is tenslotte een veel groter voertuig. Daarnaast vertellen ze me ook dat ik altijd 100 procent gefocust moet blijven, maar dat wist ik al uiteraard”, besluit Hayley. (Jaron Demeyere)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.