Gullegemse boer biedt Oost-Vlaamse scouts kampplaats

Boer Pascal is tevreden dat hij de scouts uit Hamme uit de nood kan helpen. © AV
Redactie KW

Landbouwer Pascal Vandemoortele uit de Rommelen krijgt de komende week de scouts uit het Oost-Vlaamse Hamme op bezoek. Hij bood hen namelijk een alternatief aan voor hun geplande zomerkamp in het Luxemburgse Durbuy, dat door de zware neerslag in de afgelopen dagen letterlijk in het water viel.

Pascal heeft als oud-KLJ’er en vader van een dochter die een fervente scout is een groot hart voor de jeugd. Dat bewees hij in 2020 al door de lokale plusdertienwerking in één van zijn weiden een coronaveilig kampterrein te bezorgen. Dit jaar waren het kennissen uit Hamme die via een Facebookoproep aan zijn vrouw lieten weten dat hun scouts in zak en as zaten omdat ze door het noodweer moesten afzien van hun geplande kamp in Durbuy. “De kampplaats, op een helling, lag naast een rivier en bleek door het wassende water bijna onbereikbaar”, verduidelijkt de Gullegemnaar. “En ik had nog een weide vrij, die na een fikse maaibeurt als kampterrein best bruikbaar is. Na nog wat gechat over en weer, kwamen wij al gauw tot een akkoord.”

Het was daarna alleen nog een kwestie van een vergunning en een contract regelen. Daarvoor konden de beide partijen terecht bij de gemeente en de Boerenbond. Die laatste had intussen al een oproep gelanceerd aan haar leden in de droog gebleven provincies Antwerpen, Oost- en West-Vlaanderen om terreinen en leegstaande loodsen aan jeugdverenigingen aan te bieden. Om snel te kunnen reageren, is de administratie hierbij tot een minimum beperkt.

Geen rivier om te wassen

“Daardoor strijkt vanaf 17 juli een bende van een tachtig Hamse scouts in Gullegem neer. “En of wij gelukkig zijn met deze oplossing”, klink het bij de scoutsleiding. “Het zal wel even wennen worden, want wij zijn gewend om te kamperen naast een rivier waar wij ons ook kunnen in wassen. Nu zal dat in een emmer zijn en zullen wij met grote vaten water over en weer moeten sleuren. Dat lukt echter ook wel. Wij zijn als scouts voldoende creatief.”

Pascal beseft ook dat zijn weide geen viersterrencamping met alle mogelijke faciliteiten is. Hij is er echter gerust in dat de jongeren wel hun streng zullen trekken. “En als ze ergens een probleem mee hebben, mogen ze altijd in de boerderij komen aankloppen. De deur staat altijd open.” (AV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier