Fleur Verbeke is eerste vrouwelijke (kinder)burgemeester van Oudenburg

Kinderburgemeester Fleur Verbeke met haar broertje Floris en ouders Tom Verbeke en Sabine Belligh. © Laurette Ingelbrecht
Laurette Ingelbrecht
Laurette Ingelbrecht Medewerker KW

Vrijdag 22 oktober werd voor de tweede keer de verkiezing van de kindergemeenteraad in Oudenburg gehouden. Maar liefst 319 kinderen van het derde tot en met het zesde leerjaar kozen voor hun favorieten tussen de 29 kandidaten. Met 109 stemmen wordt Fleur Verbeke uit het vijfde leerjaar van GO! BS Arnoldus de tweede kinderburgemeester. Schepenen worden Noor Wauters, Noor Leuridan, Hanne Desot en Thibe Helsmoortel.

Kinderburgemeester Fleur Verbeke is 10 jaar en woont in de Visserstraat. Ze is de dochter van Tom Verbeke en Sabine Belligh en zus van Floris. Fleur is een bezige bij en is actief in onder meer de Rode Valken, Skip Oudenburg en zwemclub De Bruinvissen. Daarnaast houdt ze van knutselen en creatief bezig zijn. Tijdens de kindergemeenteraadsverkiezingen behaalde ze maar liefst 109 stemmen en mag zich zo de eerste vrouwelijke (kinder)burgemeester van de stad noemen.

Trots op de sjerp

Dat ze zoveel stemmen zou krijgen en dan ook nog kinderburgemeester zou worden, had Fleur Verbeke echt niet verwacht. “Ik dacht en hoopte gemeenteraadslid te worden. Ik ben heel blij en trots dat ik de sjerp mag dragen. Ik heb natuurlijk wat campagne gevoerd en op mijn school aan de kinderen gevraagd of ze op mij willen stemmen. In het komende jaar wil ik mij inzetten voor meer bomen in onze stad, meer fiets- en zebrapaden”, licht de nieuwe kinderburgemeester al een tipje van de sluier over wat haar na aan het hart ligt.

In het komende jaar wil ik mij inzetten voor meer bomen in onze stad, meer fiets- en zebrapaden

“De voorbije weken werd in de scholen weer heel wat campagne gevoerd. In tegenstelling tot vorige editie merken we een mooie verdeling van vertegenwoordigers per school in de kindergemeenteraad. We hebben er dit jaar ook voor gekozen om automatisch minstens twee leden in de raad te laten zetelen waarvan de leerling met de meeste stemmen in het college terecht komt”, aldus Romina Vanhooren, schepen van Jeugd.

Gezonde stad

Dit jaar zal de kindergemeenteraad vooral aan de slag gaan rond het thema ‘Oudenburg een gezonde stad’. Dit thema is heel ruim en het is dan ook voornamelijk de bedoeling om de kinderen zelf de invulling te laten geven. Uiteraard zullen er enkele kapstokken gegeven worden zoals sporten in de stad en generatie rookvrij.

Op dinsdag 9 november zullen de verkozenen om 18.30 uur – voor de echte gemeenteraad – in LDC Biezenbilk hun eed afleggen in handen van burgemeester Anthony Dumarey.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.