Drie mama’s toveren Veurnestraat in Menen om op tot coronaveilig speelparadijs

We zien twee organiserende mama's: Kelly Bataille (32) en Larissa Declerck (24).© CLL
We zien twee organiserende mama's: Kelly Bataille (32) en Larissa Declerck (24).© CLL
Christophe Lefebvre

Op woensdag 21 april vierden we Nationale Buitenspeeldag, een dag die compleet in het teken stond van ravotten in open lucht. De coronacrisis gooide in Menen aanzienlijk wat roet in het eten, maar dat was buiten enkele gemotiveerde mama’s gerekend. In de Veurnestraat organiseerden ze de Buitenspeeldag dan maar zelf, coronaveilig en met het goede weer van de partij.

Een stralende zon, muziek die uit verschillende woningen weerklinkt, slingers over de straat en een ijsjesventer die zich strategisch had opgesteld. Wie woensdagnamiddag door de Veurnestraat wandelde, werd ondergedompeld in een bad van positiviteit. “Normaal gezien moest deze dag doorgaan in het Serge Berten Park, maar de stadsdiensten besloten om het alsnog te annuleren. De coronamaatregelen lieten hen niet veel beweegruimte waardoor ze vreesden dat het slechts een lauw afkooksel zou gaan worden. Op dat moment zijn we dan zelf in actie geschoten.”

Spelen in de straat

Kelly Bataille (32) is één van de 3 mama’s die achter het initiatief zaten. “Heel veel activiteiten voor kinderen zijn het afgelopen jaar weggevallen”, pikt ze meteen in. “Daarnaast zijn er heel wat gezinnen die niet over een echte tuin beschikken, dus daar kunnen die kinderen dan ook al niet meer spelen. Activiteiten in de straat zijn dan ook de ideale uitlaatklep voor de kleinsten onder hen en vanuit onze voortuintjes kunnen we hen meteen ook in het oog houden.”

Iedereen akkoord

Het organiseren van evenementen in coronatijden is en blijft een uitdaging, al pakten de drie dames het uiterst professioneel aan. “We gingen eerst bij alle buren aankloppen met de vraag of ze er geen graten in zagen”, verklaart Kelly. “De bedoeling is dat we onze kids laten ravotten, niet dat we elkaar gaan hinderen. In geen tijd hadden we van iedereen een akkoord gekregen. Hiermee trokken we dan richting stadsbestuur en politiediensten, die ons voorstel onder de loep namen.”

Overal lachende gezichten

“We kregen groen licht en dit alles kon coronaveilig gebeuren. Vanuit de jeugddienst kregen we dan ook meteen de nodige medewerking. Ze leverden groot buitenspeelgoed, de slingers om in de straat op te hangen en de kinderen kregen zelfs een vieruurtje en een goodiebag. Voor de ouders was het dan weer een welgekomen afwisseling. In een tijd waar negatieve berichten schering en inslag zijn, was het vandaag tijd voor lachende gezichten en een streepje muziek.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.