DORP is nieuwe creatieve broedplaats voor jongeren

© Davy Coghe
Stefaan Van Volcem
Stefaan Van Volcem Freelance journalist KW

De (punk)term do it yourself werd de voorbije maanden herijkt op de evenementensite van Het Entrepot en Jeugdhuis Comma. Na een oproep van beide jongereninstanties meldde zich een tachtigtal Brugse jongeren die de hand aan de ploeg sloegen om een heus DORP te creëren op de aangegeven site. En daar kan deze zomer iedereen zijn of haar voordeel mee doen op één van de vele gratis kleine(re) of grote(re) evenementen.

In 2018 werd de buitensite van Het Entrepot omgebouwd tot een evenementenplein met onder meer een vaste buitenbar. Vorige zomer stelde de Brugse creatieve vrijhaven voor jongerencultuur haar plein open voor externe huurders. Enkele Brugse organisaties, waaronder Colada (het evenementenplatform van Rodrigo Fraga, Neil Haesebrouck en Andrès Vandepitte), speelden hierop in en zetten gedurende enkele weken verschillende activiteiten op het getouw.

“Het succes vorig jaar zette ons ertoe aan om dit jaar een tand hoger te schakelen”, zegt Ward Dupan, inhoudelijk en artistiek verantwoordelijke van Het Entrepot. “Daarom lanceerden we afgelopen maart een open call waarbij we zochten naar onder meer bouwers, techniekers, organisatoren, barmedewerkers, jongeren die zich met de communicatie willen bezighouden, kortom een grootschalige evenementencrew. Dit resulteerde in een 80-koppige ploeg, die we samen met onze buren van Jeugdhuis Comma niet enkel een financiële enveloppe toestopten, maar ook carte blanche gaven om een jongerenhabitat genaamd DORP te creëren.”

Containers voor jonge ondernemers

Ondertussen riep een vijftigtal youngsters al een vzw DORP in het leven. Op die manier kunnen de inkomsten van de plaatselijke zomerbar naar hen terugvloeien. Met dat geld kunnen de dorpelingen dan weer nieuwe initiatieven financieren. “Op de DORPsite staat ondertussen ook een aantal containers. Die willen we ter beschikking stellen van jonge ondernemers. Daar blijkt een grote nood aan te zijn”, onderstreept Dupan. “In De Tank huisvesten we jongeren met een artistiek profiel, hier willen we de entrepreneurs in de dop alle ontplooiingskansen geven. Naast fysieke ruimte bieden we via TURBO, het Brugse netwerk dat ondernemingszin bij Brugse jongeren wil stimuleren, ook ondersteuning bij het ontwikkelen van een plan tot een project.”

Burgemeester van Acker

Voor de boekenwurmen onder de plaatselijke jeugd: er komt ook een DORPSbibliotheek. Tevens is er een groepje jongeren actief bezig rond woord en tekst. Wie met knaldrang zit en dit wil botvieren met enige decibels van muzikanten: DORP beschikt over een vergunning om eenmaal per week live-artiesten en –bands te programmeren en daar kan u gratis naar luisteren. “Alles bij elkaar zijn er in totaal achttien verschillende projecten binnen DORP: projecten rond videowerk, workshops graffiti, een werkplaats rond fotografie, wekelijks nieuwe billboards gemaakt door Julie Hurtecant en Mira Keygnaert, gebaseerd op werk van jonge, Brugse kunstenaars”, geeft Dupan mee.

© gf

Naast een DORPschef, met name Jens Dedroog, die met zijn cateringbedrijfje Esperienza di Gusto allerlei lekkers uit zijn braadpan en potten tovert, telt voornoemde vzw drie Brugse jongeren die de kar trekken. Het gaat om Jeroen van Acker (niet te verwarren met de artistiek directeur van het Concertgebouw, red.) en de co-voorzitters Kenny Vanden Broucke en Brecht Verheye. DORPsburgemeesters als het ware.

Vraag blijft waarom de initiatiefnemers voor DORP kozen en niet voor STAD? “We beginnen bescheiden”, glimlacht Dupan. “Het maakt het ons makkelijker om binnen afzienbare tijd ook een DORPSkerk te bouwen. We willen immers dat er heel het jaar door van alles te doen is op deze nieuwe Brugse jongerencultuursite.”

Eventbox

Als de weergoden niet thuis geven, worden de geplande evenementen afgelast of verhuizen ze naar de grote zaal van Het Entrepot. Die werd op de beneden- en de bovenverdieping vertimmerd tot een eventbox, die de allure heeft van de Stadsschouwburg. Naast een podium met een tribune vind je, naar een ontwerp van Jason – zoon van Peter – Slabbynck en Lukas Proot, houten boxen. In elke box is plaats voor vier personen. De lampen die boven de scène hangen, werden ontworpen door Sam Vanroose. Deze maand kunnen externe organisatoren deze eventbox huren, in augustus is dit niet het geval.

© gf

In een container op de eventsite én in De Tank (Burg 4) loopt momenteel de dubbelexpositie ‘Land is played’. De plaatselijke jongeren Eva Maria Bouillon en Miguel Escobar cureerden samen een videotentoonstelling met eigen werk en werk van Darwin Cabrera, Lois Cid, Judith Desmyttere, Seppe Vancraywinkel en Bart Walraeve. “Zoals de titel ‘Land is played’ aangeeft, zoeken we naar een alternatief voor het idee dat land een solide, vaste en onbeweeglijke basis is en dus niet vatbaar voor beweging”, verduidelijkt Eva Maria Bouillon. “Met onze expositie verkennen we zowel de grens tussen stilstaand en bewegend beeld als de relatie tussen beeld en geluid.”

‘Land is played’ loopt nog tot zondag 25 juli, telkens van vrijdag tot en met maandag, van 12 tot 18 uur. Gratis toegang.

In DORP, gelegen aan de Binnenweg 4, kun je terecht van woensdag tot en met zondag. Op woensdag, donderdag en vrijdag van 18 uur tot 24 uur. In het weekend van 14 uur tot middernacht.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier