Deel van vrije basisschool Nieuwenhove blijft tot eind deze maand op slot: bijna 70 kleuters in quarantaine

De vrije basisschool Nieuwenhove.© PN
De vrije basisschool Nieuwenhove.© PN
Redactie KW

Een deel van de vrije basisschool Nieuwenhove gaat tot 30 januari dicht. Omdat zeker twee kleuterjuffen positief getest hebben op het coronavirus, blijven meer dan 70 kinderen in quarantaine. “Ik hou toch een beetje mijn hart vast, want we zien al een tijdje dat er kleuters met symptomen opduiken. Alleen worden zij niet getest”, zegt de directeur.

Grote verbazing bij enkele ouders donderdagmorgen. Net voor de schoolbel ging, kregen ze een berichtje waarin de directie aangeeft dat de kleuterafdeling van de vrije basisschool Nieuwenhove voor minstens één dag gesloten blijft. “Een preventieve maatregel”, klonk het. “Al sinds vorige week zagen we dat er kinderen met symptomen waren. Is dat dan een simpele verkoudheid of corona? Niemand die het weet, want kleuters worden niet getest. Maar nu moesten we wel ingrijpen, want ook enkele collega’s begonnen last te krijgen. Dan neem je geen risico’s”, zegt directeur Jo Bultheel.

Donderdagnamiddag werd duidelijk dat zeker twee van de zes leerkrachten uit de kleuterafdeling positief testten op corona. Op de andere resultaten is het nog wachten tot vrijdag. “Eén van de twee is een teamteachjuf, die in meerdere klassen bijspringt. Dat maakt dat we drie van de vier klassen in quarantaine plaatsen tot 30 januari. In totaal gaat het om iets meer dan 70 kleuters”, vervolgt de directeur, die benadrukt dat alle kleuters en leerlingen met symptomen altijd meteen naar huis gestuurd worden.

Gescheiden

Geluk bij een ongeluk: de kleuterafdeling bevindt zich in een apart gebouw en is dus fysiek afgescheiden van de lagere school, die aan de overzijde van het kerkplein ondergebracht is. Op die manier blijven die kinderen buiten schot. “Sowieso mengen we de leerlingen uit de twee campussen niet. Ze eten altijd apart en spelen ook op aparte speelplaatsen. Wat met kinderen die een broertje of zusje in de kleuterklas hebben? Dat is altijd moeilijk. Sommige dokters schrijven in dat geval een quarantaine-attest voor, anderen niet. Voorlopig zijn er alvast geen besmettingen in de lagere school”, besluit Bultheel.

De crisiscel Onderwijs van de stad boog zich donderdag over de situatie, maar grijpt voorlopig niet in. “De Kunstacademie en de buitenschoolse kinderopvang zijn eveneens actief binnen de muren van de school, maar voor hen verandert er voorlopig niks. De muziek- en woordlessen mogen doorgaan, omdat die gericht zijn op kinderen uit de lagere school. Ook de kinderopvang blijft open, behalve voor de kleuters die in quarantaine moeten, natuurlijk”, legt schepen van Onderwijs Jo Neirynck (CD&V) uit. (PNW)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier