Chiro Woumen telt meer dan honderd leden

Je ziet links de rakwileiding met Michiel Depoorter, Wannes Lefere, Marthe Villez en Fien Defever. Rechts herken je Simen Lessens, Thibaut Descamps, Mares Aneca en Fleur Vandenberghe. Zij vormen samen met de ontbrekende Eline Pauwelyn de leidiing van de speelclub.© SD
Je ziet links de rakwileiding met Michiel Depoorter, Wannes Lefere, Marthe Villez en Fien Defever. Rechts herken je Simen Lessens, Thibaut Descamps, Mares Aneca en Fleur Vandenberghe. Zij vormen samen met de ontbrekende Eline Pauwelyn de leidiing van de speelclub.© SD
Redactie KW

De Woumense Chiro heeft momenteel een sterke leidingsploeg van ruim twintig leiders en leidsters. De toekomst van de groep ziet er ook heel rooskleurig uit, want bij de +12-jarigen – tito-, keti- en aspi-afdelingen staan ruim 60 leden te trappelen om later ook tot dit fantastische team te behoren. Alle activiteiten moeten ze nu door corona opsplitsen, wat af en toe voor praktische problemen zorgt.

“Ons ledenbestand telt twee grote groepen: Woumenaars en Klerkenaars. Bij het plannen van de activiteiten moeten we dus altijd tweemaal nadenken hoe we die organiseren.”

Twee schoolbubbels

“We moeten enerzijds rekening houden met de leeftijdsvoorwaarden die ons door de coronaregels worden opgelegd en anderzijds met de schoolbubbels van Klerken en Woumen.”

“In de moeilijkste periode zagen de leeftijdsgenoten van de twee bubbels elkaar nauwelijks. De bubbel van Klerken en Houthulst vertoefde meestal op de speelplaats nabij het Chiroheem en de leden van de Woumen-Diksmuidebubbel kon je meestal aantreffen op de speelplaats of het speelplein van de vrije gemengde school De Veerkracht”, verduidelijkt hoofdleidster Stine Lessens.

Geen fysieke leidingskring meer

Ook voor de leiding is het geen sinecure om wekelijks te vergaderen. “Sinds ruim een jaar is er geen fysieke leidingskring meer geweest. Elke vrijdagavond is er een onlinebijeenkomst waarbij elke leid(st)er thuis van achter het scherm probeert om alle gesprekken goed te volgen. Op het einde van de ‘vergadering’ lukt het meestal bijzonder goed om met een consensus afscheid van elkaar te nemen en weer in de familiebubbel te verdwijnen.”

We willen onze leden een onvergetelijk kamp bezorgen

“In normale jaren wordt de kassa van de Chiro met een viertal activiteiten goed gespijsd daar de lening van het Chiroheem dat in 2000 gebouwd werd tot dit jaar afbetaald moest worden. In het najaar zorgden de toegangsgelden van de tentfuif met Woumen-kermis en de opbrengst van onze Chirofuif altijd voor een aardige stuiver.”

“De verkoop van sint-maartenskoeken was vooral naar de inwoners toe een leuke geste om op 11 november ‘s morgens vroeg van lekkere koeken te kunnen genieten tijdens het ontbijt. In de lente zorgde het kip-en-frietfestijn voor een mooie reserve om het kamp te kunnen betalen ( de leiding wil de kostprijs immers erg democratisch houden op 150 euro voor 10 dagen, red .). Maar dit jaar komt er van dit alles niets in huis”, zegt kersvers penningmeester Andres Van Luchene.

Drive-in pastafestijn

Om dit jaar – waarbij enkel de koekenverkoop kon plaatsvinden – toch enigszins financieel rond te krijgen, organiseert de Woumense Chiro nu een afhaalmaaltijd. Het jaarlijkse kipfestijn dat dit voorjaar niet kan doorgaan, wordt vervangen door een drive-in pastafestijn. Met de opbrengst wil de leiding de leden een onvergetelijk kamp bezorgen in het Antwerpse Geel. (Stefaan Debruyne)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.