Chiro Jooniek organiseert coronafrustratietocht voor jongeren

Zowel de leiders als de leden van de Chiro staan te trappelen om er weer in te vliegen.© JCR
Zowel de leiders als de leden van de Chiro staan te trappelen om er weer in te vliegen.© JCR
Bert Feys
Bert Feys Medewerker KW

De leiders van Chiro Jooniek uit Oostnieuwkerke werkten binnen het kader van de jaarlijkse Vredefeesten een frustratiewandeling uit. Deelnemers kunnen op zaterdag 1 mei tijdens de wandeling op verschillende plaatsen even hun coronafrustraties kwijt.

De Vredefeesten van Chiro Jooniek zijn elk jaar een van de grootste activiteiten in Oostnieuwkerke. De festiviteiten vinden dit jaar in het weekend van 1 en 2 mei in een afgeslankte versie plaats. Zowel op zaterdag als op zondag is er één activiteit. De jongeren kozen ervoor om op zaterdag 1 mei een frustratiewandeling uit te stippelen.

Sociaal contact

“Dat voorstel kwam er reeds enkele maanden geleden toen de richtlijnen omtrent jeugdverenigingen nog strenger waren dan nu. Door de coronacrisis lopen heel veel mensen met frustraties rond, ook onze leiders. Ze missen het sociaal gebeuren. Samen een pintje drinken na een activiteit zit er niet in. Het sociaal contact is veel minder, veel zaken worden online uitgewerkt en de jongeren missen de gezelligheid”, aldus volwassen begeleider Emmanuel Van den Bulcke.

Hij merkt dat zowel de leiders als de leden van de Chiro staan te trappelen om er weer volop in te vliegen en te genieten van de vele activiteiten en evenementen die de Chiro organiseert. “Gelukkig kunnen de activiteiten opnieuw in bubbels plaatsvinden. Sinds de versoepelingen zijn de frustraties al wat weggeëbd, maar toch merk je dat het voor de jongeren blijven zoeken is naar een balans tussen hoop en realiteit.”

Met de frustratiewandeling tonen we op een leuke manier dat het voor de jongeren momenteel niet gemakkelijk is”

Binnenkort staan voor de leiders opnieuw de examens voor de deur. Toch kijkt men bij Chiro Jooniek reikhalzend uit naar 1 mei, de dag van de frustratiewandeling. Deelnemers komen op een parcours van vijf en tien kilometer vijf stops tegen waar ze even hun frustraties kunnen uitwerken.

“Veel kunnen we nog niet verklappen, maar onder meer een boksbal zoals op de kermis wordt in het parcours opgenomen. Voor ons is het belangrijk dat we toch iets kunnen organiseren. Onder andere de fuif en de survival in de Ardennen kunnen niet doorgaan. We wilden wel graag iets doen rond de Vredesfeesten, een van de hoogtepunten van het jaar. Met de frustratiewandeling tonen we op een leuke manier dat het voor de jongeren momenteel niet gemakkelijk is”, aldus leider Senne Bryon.

Barbecue blijft behouden

Tijdens de Vredefeesten organiseert de jongens-Chiro traditiegetrouw een barbecue. In normale omstandigheden lokt die enkele honderden sympathisanten naar zaal Zonneheem. Door de coronacrisis kan een dergelijk groot eetfestijn niet doorgaan.

“De traditie van de barbecue wilden we niet zomaar voorbij laten gaan. We kiezen daarom voor een barbecue@home op zondag 2 mei. Sympathisanten smullen thuis in de plaats van in zaal Zonneheem”, legt Senne uit. Eters kunnen de maaltijd afhalen of kiezen voor levering. Meer details over de barbecue zijn te vinden via shop.chirojooniek.be .

Geplaatst door Chiro Jooniek op Maandag 5 april 2021

Ondertussen blijven de wekelijkse activiteiten van de Chiro wel doorgaan. De vereniging telt een honderdtal leden en negentien leiders en die zijn bijna iedere weekend allen present. “We merken dat er sinds de start van de coronacrisis veel jonge leden bijkomen. Heel wat ouders vinden het blijkbaar belangrijk dat de kinderen toch genieten van sociaal contact en samen kunnen spelen”, aldus Emmanuel.

Sloebers

De vereniging besliste daarom om de jongste afdeling nog eens op te splitsen en een nieuwe afdeling te creëren. De jongste Chiroleden mogen zich zo voortaan ‘sloebers’ noemen.

De leiders kijken ook al hoopvol uit naar het kamp van deze zomer. Momenteel zijn de voorbereidingen aan de gang voor een leuke week in de Ardennen. De jongeren gaan dit jaar op kamp naar Petit-Thier (Vielsalm).

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.