Capucine Destailleur uit Adinkerke wordt 21 in 21: “Ik leef mijn leven nu, van dag tot dag”

© gf
© gf
Wouter Verheecke
Wouter Verheecke Medewerker KW

Hoe ziet je doordeweekse dag eruit?

“Ik studeer vroedkunde in Gent, waar ik ook op kot zit. Tijdens de week volg ik dus mijn lessen en maak ik elke dag een wandelingetje, al is het maar tot aan de winkel. Daarnaast kunnen we momenteel niet veel doen, dus dat begint wel saai te worden.”

En wat in het weekend?

“Dan breng ik mijn tijd door met ons gezin, of ga ik naar Chiro Windekind. Daar ben ik nu al 15 jaar lid, waarvan vier jaar als leidster. Voor mij is dit als een tweede thuis, waar ik veel herinneringen gemaakt heb en levenslessen geleerd heb. Toch blijft het ook leuk om wat kinds te blijven en vuile spelletjes of heavy games te spelen.”

Wie is je knuffelcontact?

“Mijn beste vriendin, Fien. Ik zie haar minstens drie keer per week, in Gent of thuis. We proberen ook dikwijls samen de trein te nemen, om zo ineens wat bij te praten. De voorbije maanden heb ik ontdekt hoeveel ik aan haar heb en hoe leuk ze mijn leven maakt.”

Wat deed je om de lockdowns door te komen?

“In de eerste lockdown had ik met mijn jongere zus de afspraak dat wij twee keer in de week samen het avondmaal bereidden. Dan maakte ik het hoofdgerecht en zij het dessert of omgekeerd. Tijdens de tweede lockdown liep ik stage op het verloskwartier in AZ West in Veurne. Ik ben dan ook beginnnen zwemmen, wat me tot rust brengt.”

Hoe zit het met je muzikale smaak?

“Ik luister heel graag naar muziek, maar om de zoveel tijd heb ik een ander favoriet genre. Mijn playlist staat meestal op shuffle en dan hoor ik van alles door elkaar. Eén artiest die mij altijd blij maakt als ik zijn muziek hoor, is Brihang.”

Denk je dat concerten en festivals al zullen kunnen dit jaar?

“Daar kijk ik echt naar uit, maar ik vrees ervoor. Ik durf ook niet meer te hard te hopen, want dat kan valse hoop zijn die in je gezicht ontploft.”

Kan je een dag zonder gsm of sociale media?

“Tot enkele jaren geleden moest ik antwoorden van niet, maar nu zou ik daar geen probleem mee hebben. Ik zet mijn gsm dikwijls af, om op mijn gemak te zijn. Door volwassen te worden, heb ik ingezien dat sociale media niet zo belangrijk zijn.”

Hoe zit het met de generatiekloof? Vind je je ouders ouderwets?

“Wij zijn thuis met vijf kinderen, die zijn geboren tussen 1986 en 2004. De opvoeding van mijn oudste broer was helemaal anders dan die van mijn kleine zus, maar tussen ons zit er eerder een brug dan een kloof. Dat geldt ook voor de band met mijn ouders. Wij respecteren elkaar, hebben een open blik en hebben begrip voor elkaars mening.”

Waar kan je absoluut niet tegen? En kom je dan in opstand?

“Tegen pesten! Als ik dat zie of hoor gebeuren, kom ik meteen tussenbeide. Op de lagere school ben ik zelf gepest geweest, dus ik weet welke impact dit kan hebben.”

Aan wie ben je het meest gehecht?

“Mijn gezinsleden, want bij hen kan ik altijd terecht, ze steunen me in mijn dromen en ze hebben het beste met mij voor. Mijn beste vrienden kan ik op één hand tellen, maar ook van hen weet ik dat ze oprecht zijn met mij. Dat is iets wat ik enorm waardeer.”

Wat staat er bovenaan je bucketlist?

“Wanneer mijn kleine zus afstudeert van het secundair onderwijs, zullen wij samen een mooie reis maken. Dat staat bovenaan mijn verlanglijst. Door corona zijn wij nog dichter naar elkaar toegegroeid; we zijn echt twee handen op één buik.”

Hoe zie je jezelf over tien jaar?

“Vroeger zou ik meteen geantwoord hebben met ‘huisje, tuintje, boompje, kindje’. Misschien heb ik tegen dan inderdaad een man, kinderen en een fantastische job als vroedvrouw, maar ik zou bovenal gelukkig willen zijn. Het kan dus ook zijn dat ik dan op wereldreis ben. Ik wil niet te veel gefocust zijn op de verre toekomst en leef mijn leven nu, van dag tot dag. Ik wil geen spijt hebben dat ik sommige ervaringen heb moeten missen, doordat ik mij te hard vastklampte aan bepaalde doelen.” (WVH)