Brugge investeert 700.000 euro in nieuw Veltempark

Stefan Vankerkhoven

Stad Brugge investeert 700.000 euro in een nieuw Veltempark. Het park zal aansluiten op het Veltembos en is 23.000 vierkante meter groot. Een fietspad en wandelpaden zullen een meerwaarde zijn voor het 8 hectare grote bos. De groene long midden Sint-Kruis zal dé plaats worden om te genieten, wandelen en veilig te fietsen naar school.

“Genieten van het groen en publiek domein en veilig fietsverkeer staat hoog op de agenda bij de Bruggelingen. Het Veltemparkplan zorgt voor een onderbouwde verbetering voor de buurt en scholen. Via een strategische aankoop kunnen we een park aanleggen en het fietsen en wandelen optimaliseren”, zegt schepen van Openbaar Domein Mercedes Van Volcem.

Aankoop

Brugge investeert in het openbaar domein en daarbij telt volgens Mercedes Van Volcem elke deelgemeente. In Sint-Kruis werd vorig jaar een dertig jaar oud dossier opgelost omtrent het Veltembos. De stad kocht er een hoeve met 2,8 hectare. Een strategische aankoop die openbaar domein werd. De aankoop was belangrijk om de fietsveiligheid in de Vossensteert – Bossuytlaan en Zandtiende – Collegestraat te verbeteren.

“Velen hebben op het dossier hun tanden gebroken maar na heel wat gesprekken met de eigenaar en de familie Steevens kon ik het dossier begin 2020 na dertig jaar deblokkeren in opdracht van de burgemeester”, bekent de schepen.

“Meteen na de aankoop in juni 2020 namen we al afsluitingen weg zodat er zonder belemmering kon gefietst worden. De putten met water in de dreef en de toegang werden vervolgens opgevuld. Ook de omheining rond de weides werd verwijderd zodat de buurt al gebruik kon maken. “Intussen luisterden we ook naar wat er leefde en installeerden we tien picknickbanken voor de buurt. De banken worden veel gebruikt. We mogen spreken van een succes.”

Doorgang

De aankoop leidde tot de openstelling van de dreef die de doorgang naar de scholen optimaliseert. Het is een groene trefplek voor jong en oud waar je kan wandelen, picknicken, genieten. Nu wordt er een nieuw park met duidelijk gedefinieerde zones gerealiseerd: aan de kant van Zandtiende komt er een open boomgaard met bloembollen in de graszone, een picknickzone en een vlonderpad rond het dottergrasland. De bestaande boszone aan de kant van Zandtiende wordt uitgebreid met bosaanplant en zorgt voor de buffering naar de school toe.

Het bestaande trapveldje en speelpleintje blijft behouden. Kinderen zullen naar hartenlust kunnen spelen midden in het park terwijl de ouders en grootouders kunnen genieten in het park en van de natuur. De zanderige ondergrond van het park wordt ingezet voor natuurherstel. Picknickbanken en parkstoeltjes zullen er de beleving op gang trekken.

Drinkwaterfontein

Er komt ook een evenementenkast en een drinkwaterfontein aan het Ijzerland zodat de openbare ruimte ook kan dienen voor evenementen en initiatieven. Langs het wandel- en fietspad zijn op regelmatige afstand zitbanken voorzien. Er zullen ook op drie locaties fietsenstallingen worden voorzien ter hoogte van Zandtiende, Veltemdreef en Ijzerland.

In het ontwerp is er rekening gehouden met allerhande gebruikers : fietsers, rolstoelgebruikers, steppen, buggy’s en rollators. Door de keuze van betonvoetpaden, voldoende zitbanken en een drempelloze aanleg naar toegangsstraten en voetpaden is er een sterke verbetering naar gebruikscomfort en beleving.

De schoolgaande jeugd van het Sint Andreaslyceum ( SASK) en het Onze-Lieve-Vrouwecollege (OLVA) zullen dus niet langer de oude zandpaden moeten gebruiken en een gloednieuw versterkt pad kunnen gebruiken. Met de aanleg van het nieuwe park voorziet de stad een betere en veiliger verkeersontsluiting die noodzakelijk was.

Prijs

De globale raming is 400.000 euro voor de verhardingen en de heraanleg van de fiets- en wandelpaden in het park en naar het park. De investering in groenaanleg en het park zelf bedraagt 300.000 euro. Alles wordt gerealiseerd op het budget ‘Groen’ van openbaar domein. De vergunning is klaar om in te dienen, de weken worden in het najaar aangevat.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier