Brecht Amerlynck is nog zes maanden voorzitter van jeugdraad Ingelmunster: “Twee jaar kwijt door corona”

Brecht Amerlynck is al 2,5 jaar voorzitter van de jeugdraad, maar veel gebeurde online.© PADI
Brecht Amerlynck is al 2,5 jaar voorzitter van de jeugdraad, maar veel gebeurde online.© PADI
Patrick Depypere
Patrick Depypere Showbizzmedewerker

In oktober 2018 werd Brecht Amerlynck aangesteld tot nieuwe voorzitter van de jeugdraad in Ingelmunster. In oktober 2021 is zijn termijn voorbij, tenzij hij voor een tweede periode gaat. “Voorlopig sta ik daar nog niet bij stil”, klinkt het afwachtend.

Brecht Amerlynck (26) woont in de Lammekensknokstraat en werkt als commercieel bediende. Hij was jarenlang actief in de scouts. In oktober 2018 werd hij aangesteld tot nieuwe voorzitter van de plaatselijke jeugdraad in opvolging van Tom Callewaert.

“In de jeugdraad zitten er vertegenwoordigers van Chiro Jefri, Chiro Mandelburcht, scouts, speelpleinwerking en KLJ. Onze kern bestaat uit zes personen: Brecht Defreyne, Ruth De Smet, Elise De Witte, jeugdconsulent Kevin Samyn, schepen Trui Lambrecht en ikzelf. We werken goed samen, hebben toffe ideeën, maar in coronatijden is dat niet gemakkelijk”, zucht Brecht.

Zelden samenkomen

Toen Brecht als voorzitter van de jeugdraad begon, had hij niet gedacht dat hij zelden ging mogen samenkomen met de kernleden en de jongeren.

“Ik ben normaal gezien bezig aan mijn laatste werkjaar als voorzitter, maar ik ben twee werkjaren kwijtgeraakt. Ik herinner mij nog dat we in maart 2020 in de Bockor zaten. We spraken nog een laatste keer over een uitstap met de leiding van alle plaatselijke jeugdverenigingen. Zes jaar eerder werd dat ook eens georganiseerd door het vorige bestuur en dat was een succes.”

“We hadden besloten om dat nog eens te doen. Er waren tussen de 50 en 60 kernleden ingeschreven. Toen we in de Bockor zaten, hoorden we de maatregelen rond corona en ook het verbod om met veel mensen bijeen te komen tijdens de lockdown. Daar ging ons weekendje.”

Online vergaderen

“Vanaf dan konden we enkel nog online vergaderen. Dat vind ik niet zo plezant. Ik zit niet graag achter de computer met mensen te praten. Ik ben zeker en vast niet de enige die daar zo over denkt. Tijdens een online vergadering met de kern werken we de agendapunten af en nemen we afscheid. Samen in een lokaal wordt er achteraf bijgekletst en naargelang de avond vordert, krijg je meer ideeën.”

In september 2020 had de jeugdraad het geluk dat Brielstroate kon plaatsvinden. Er volgde een wandeltocht met de eigen bubbel en op het Marktplein kon de jeugd ravotten. De jeugdraad hoopt in september 2021 opnieuw met Brielstroate te kunnen uitpakken.

“Dat moet toch mogelijk zijn”, stipt Brecht aan. “We denken aan een driedaagse met op vrijdagavond een quiz, op zaterdagnamiddag Brielstroate en op zondagmiddag een tractatie voor alle medewerkers met als toetje een live optreden door een bandje. We zijn ook van plan om op het einde van 2021 nog iets te doen, maar daarover kan ik nog niets kwijt. We willen niet te ver vooruit lopen en wachten af hoe alles zal evolueren.”

Brecht is fier op de plaatselijke jeugdbewegingen, die na de lockdown zelf in actie schoten. Door middel van online activiteiten zorgden ze ervoor dat de jongeren zich niet verveelden. “Als jeugdraad zagen we dat ze goed werk verrichten. We lieten weten dat wanneer ze met vragen zaten of andere problemen hadden, ze op ons konden rekenen.”

Financiële steun is nodig

“Het financiële plaatje is een andere zorg. Ook in Ingelmunster konden er geen grote fuiven georganiseerd worden. Dat deed de verenigingen pijn. Via de overheid kwam er 120.000 euro naar de gemeente, waarvan een derde aan de jeugdverenigingen werd toegewezen.”

“Die konden het geld gebruiken om vorig jaar toch op zomerkamp te kunnen gaan, want vooraf konden ze geen financiële acties houden. Je kan dat één keer overleven, maar twee of drie jaar lukt dat niet. Goed dat er dus financiële compensatie was.”

“Ik vrees wel een beetje voor de toekomst. Tegen dat we weer een beach party kunnen organiseren, zullen we drie jaar verder zijn. De oudere leiding is dan wellicht al vertrokken, zodat de nieuwe lichting zoiets groots moet overnemen. Dat zal niet gemakkelijk zijn. Ze gaan dus zeker nog een duwtje van de ex-leiding nodig hebben.”

Camera’s aan jeugdlokalen

“De jeugdraad is nu een participatieraad geworden. We legden onze nieuwe statuten al voor aan het gemeentebestuur. We blijven ook vragende partij om camera’s te hangen aan de jeugdlokalen. Er werd al ingebroken bij de scouts toen ze nog in ‘t JOC verbleven en ook al bij de Chiro in de nieuwe jeugdlokalen op het sportstadion.”

“Blijkbaar zijn die camera’s nog niet voor morgen, maar recent lazen we wel dat er camera’s komen op het Marktplein en aan De Ermitage.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.