Update
Gouverneur zet beslissing over verbod activiteiten voor -12-jarigen in West-Vlaanderen even on hold

Gouverneur Decaluwé zet de beslissing om alle activiteiten voor -12-jarigen te verbieden nog even ‘on hold’ op vraag van ministers Benjamin Dalle en Annelies Vanderlinden. In eerste instantie kwam er een verbod op alle culturele, sportieve en jeugdactiviteiten voor -12-jarigen in de hele provincie. Ook werd vandaag nog beslist om de scholen in de omgeving van Houthulst open te houden.

© BELGA
© BELGA

Gouverneur Carl Decaluwé hield vandaag een crisisoverleg naar aanleiding van de uitbraak van de Britse coronavariant met betrokkenen uit de brede regio rond Houthulst. Hierin werden zowel de burgemeesters, de eerstelijnszones, de Centra voor Leerlingenbegeleiding (CLB), het Agentschap Zorg en Gezondheid, als professor Vlieghe betrokken.

Gouverneur Decaluwé vaardigde uit voorzorg een verbod in op alle culturele, sport- en jeugdactiviteiten voor -12-jarigen in de provincie West-Vlaanderen. De termijn werd nog niet bepaald en het zou pas woensdag ingaan. Maar de gouverneur zet de beslissing nu even ‘on hold’ op vraag van minister van Jeugd Benjamin Dalle en minister van Binnenlandse Zaken Annelies Vanderlinden. Het wordt ook besproken op het overlegcomité.

Sneltestbus

Daar werd beslist om de sneltestbus in te zetten. De sneltestbus van de onafhankelijk thuisverplegingsdienst Altrio gaat op dinsdag 19 en woensdag 20 januari 2021 langs in alle zes de basisscholen van de gemeente Houthulst en in 5 basisscholen in Diksmuide en 1 in Heuvelland, waarbij besmettingen zitten met een duidelijke link naar WZC De Groene Verte en naar de VAPH-instelling De Vleugels. De sneltestbus zal per betrokken school een PCR-test afnemen van alle leerlingen en van alle personeel. Leerlingen van die specifieke scholen die al in quarantaine zitten, zullen ook mee getest worden via de sneltestbus. Kleuters en peuters worden niet getest.

Specifiek zullen de leerlingen en leerkrachten van de volgende scholen getest worden. In de gemeente Houthulst: ‘t Gemeentelijk Jonkersschooltje in Jonckershove; Vrije basisschool school Trio afdeling Klerken en Sint-Kristoffel; Vrije basisschool Merkem; Vrije basisschool Houthulst; School verbonden aan VAPH-instelling De Vleugels. In de stad Diksmuide: ‘t Saam – campus Cardijn; ‘t Saam – campus Aloysius; gemeenteschool Esen; Buo Klimop. In de gemeente Heuvelland: Vrije basisschool Westouter. In de gemeente Lo-Reninge: Vrije basisschool Reninge.

In totaal gaat het om ongeveer 2.300 leerlingen en 500 personeelsleden dat zal worden getest. De testresultaten zullen geëvalueerd worden en meegedeeld worden aan het Vlaamse niveau dat instaat voor de teststrategie.

Niet stigmatiseren

In sommige secundaire scholen buiten Houthulst worden leerlingen van Houthulst niet toegelaten. “Dit is erg stigmatiserend en disproportioneel”, weet gouverneur Decaluwé. Professor Vlieghe wijst er op dat de huidige maatregelen op vlak van het secundair onderwijs volstaan als beschermingsmaatregelen in de strijd tegen corona. Het gaat hier om: halftijdse aanwezigheid in de school afgewisseld met halftijds online thuisonderwijs, lessen in kleinere groepen, mondneusmaskerplicht, voldoende verluchten van de leslokalen…

De gouverneur dringt er nog eens op aan om de coronamaatregelen overal in zijn provincie strikt toe te passen, met specifieke aandacht ook binnen bedrijven waar thuiswerk niet mogelijk is.

Vooral Houthulst getroffen door Britse coronavariant

Op vrijdag 15 januari 2021 brak de Britse variant van het coronavirus uit in Houthulst. Twee derde van de bewoners en één derde van het personeel van het Woonzorgcentrum (WZC) De Groene Verte (Merkem- Houthulst) blijken getroffen. Daarnaast is er ook in een meer beperkte mate een uitbraak in de assistentiewoningen De Rozenkouter gekoppeld aan dit WZC en in De Vleugels, een expertise- en ondersteuningscentrum voor mensen met een verstandelijke of meervoudige beperking, gelegen in (Klerken-Houthulst). In de gemeente zelf steeg het aantal coronagevallen in 1 week tijd van 8 naar 80 gevallen. (MVM/Belga)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.