Jeugd krijgt stek in nieuw ontmoetingscentrum

Burgemeester Francesco Vanderjeugd lichtte de plannen toe.© JC
Burgemeester Francesco Vanderjeugd lichtte de plannen toe.© JC
Redactie KW

Het gemeentebestuur en het architectenbureau B-ILD Architects BV stelden dinsdagavond de plannen over de zaal Zonneheem voor. De zaal waar tal van plaatselijke verenigingen hun onderdak vinden wordt afgebroken en maakt plaats voor een gloednieuw project. Het nieuwe ontmoetingscentrum zal in 2024 klaar zijn. Ook het jeugdhuis krijgt er een nieuw onderkomen.

Het Stadense gemeentebestuur nodigde dinsdagavond de jongeren van het jeugdhuis en de Oostnieuwkerkse verenigingen uit om kennis te maken met de plannen rond Zonneheem.

“Voor de bouw van het gloednieuw ontmoetingscentrum in Oostnieuwkerke gingen we met het gemeentebestuur op zoek naar een passend ontwerp. Via Oproep WinVorm, een selectieprocedure gebaseerd op een architectuurwedstrijd, konden kandidaat-ontwerpers een voorstel uitwerken”, aldus burgemeester Francesco Vanderjeugd (Open VLD).

De interesse was groot. Zevenenvijftig kandidaten dienden een voorstel in. Uit die groep werden uiteindelijk drie kandidaat-ontwerpers geselecteerd. De drie voorstellen werden voorgelegd aan een deskundige jury. Die jury koos voor het ontwerp van het Brusselse architectenbureau B-ILD Architects BV.

Grote en kleine zaal

Het nieuwe ontmoetingscentrum moet als hefboom dienen voor de verdere ontwikkeling van het verenigingsleven in Oostnieuwkerke. Het huidige, verouderde Zonneheem, wordt afgebroken.

“Het nieuwe gebouw moet een plaats worden waar verenigingen en mensen van alle leeftijden zich welkom voelen. Het gebouw is ontworpen met toegankelijkheid voor elke gebruiker”, aldus architecte Kelly Hendriks.

Het nieuwe Zonneheem komt aan het Brigidapark, op de plaats van het huidige gebouw.

“Het ontwerp beoogt de maximale verweving tussen het park en het gebouw zodat elke zaal in relatie staat met de omliggende buitenruimte. Het jeugdhuis, de grote en kleine zaal en de foyer worden op een logische manier opgetrokken rond de groene buitenruimte. De kleine en grote zaal zullen los van elkaar kunnen gebruikt worden”, bevestigt de burgemeester.

De publieke binnenruimtes zijn gericht op het park. Het toekomstige gebouw zal stimuleren tot nieuwe ontmoetingen en activiteiten.”

Goede buur

Het toekomstige gebouw wil een goede buur zijn binnen de gemeente. “De vorm van het gebouw is zo bedacht dat een performante akoestische isolatie naar de buurt mogelijk is. Iedere dorpsbewoner zal kunnen genieten van een kwalitatieve en een aangename dorpskern, waarbij een directe interactie met groen het uitgangspunt vormt”, aldus de architecte.

Het jeugdhuis, dat een eigen bar zal hebben, komt langs de kant van de Slijperstraat. Wanneer er iets te doen zal zijn, zal dit duidelijk merkbaar zijn van op straat. De omgevingsaanleg voor het gebouw is opgevat als een ‘secret garden’ die aansluit bij het groen van het Brigidapark. De inplanting van het buitengedeelte is zo gekozen dat bijna alle bestaande bomen behouden kunnen worden.

Meer dan bijna-energieneutraal

De gemeente en het architectenbureau leggen ook op vlak van duurzaamheid de lat hoog. “We gaan daarbij verder dan bijna-energieneutraal”, aldus de architecte.

“Met enkele bijkomende duurzame ingrepen streven we naar algemene duurzaamheid en een aangename en gezonde omgeving.” Zo wordt er gefocust op doorgedreven isolatie, luchtdichtheid en een energiezuinig ventilatiesysteem. Voor de verwarming is gekozen voor een geothermische warmtepomp die haar warmte op een milieuvriendelijke manier uit de grond haalt. Op het dak van de grote zaal worden zonnepanelen voorzien, de rest van het gebouw krijgt platte daken.

“Dat geeft de mogelijkheid om groendaken aan te leggen, wat de biodiversiteit bevordert en een positieve bijdrage levert aan de waterhuishouding en akoestiek.”

Parkeren in de Spanjestraat

Het gemeentebestuur wil in 2022 starten met de nieuwbouw. “De bouw van het ontmoetingscentrum en het nieuwe jeugdhuis zal ongeveer twee jaar in beslag nemen. In opent 2024 opent het gebouw voor de eerste maal de deuren voor het publiek”, gaat burgemeester Vanderjeugd verder.

De totale kostprijs voor het project is geraamd op 2.690.000 euro. Ondertussen maakt het gemeentebestuur ook werk van een parking in de Spanjestraat. “We willen de gebruikers van Zonneheem vooral aanmoedigen om te voet of met de fiets naar de zaal te komen. Wie toch met de auto komt, kan straks ook gebruik maken van de nieuwe parking in de Spanjestraat.”

Die parking zal een zestigtal plaatsen tellen. Langs de voorkant van het nieuwe Zonneheem zullen er ook nog steeds enkele parkeerplaatsen zijn. De gemeente stelt later dit jaar nog de plannen met het centrum van Oostnieuwkerke voor. Daarbij wordt vooral uitgekeken naar wat de bedoeling is met de sportsite die vlakbij Zonneheem ligt.

(BF)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.