Jeroen Lingier droomt van eigen cocktailbar na cursus in Dublin

Jeroen Lingier trok naar Dublin om er te leren wat een goede barman in zijn mars moet hebben. © LIN
Laurette Ingelbrecht
Laurette Ingelbrecht Medewerker KW

Na een maand in Dublin heeft Jeroen Lingier uit Oudenburg het diploma van bartender op zak. Hij volgde er in de European Bartender School een cursus die hij succesvol met 85 procent beëindigde.

Jeroen Lingier (20) is de zoon van Myriam Traen en Jaak Lingier. Hij heeft met Jonas een tweelingbroer en Arne is zijn oudere broer. Na twee jaar hoger onderwijs – handelswetenschappen en bedrijfsmanagement – besloot Jeroen om die studies te stoppen en werk te zoeken. “Studeren was niet echt mijn ding, dat deed ik niet graag”, bekent hij. “Maar achter de toog staan wel.”

Die ervaring kon hij opdoen in bistro Louis Clesse en bistro Jakri, bij zijn ouders. En dat wilde Jeroen verder doen. “Via een vriend hoorde ik dat je een gespecialiseerde opleiding als barman kon volgen. Er bestaan over de hele wereld dergelijke scholen. Ik koos voor Dublin om er een maand les te volgen in de European Bartender School.”

72 cocktails

In vier weken word je er klaargestoomd om een top barman te worden. “De opleiding bestaat uit theorie in de voormiddag en praktijk in de namiddag. Je leert er alles over sterken dranken, likeuren, biersoorten. Elke dag moesten we de samenstelling van zes cocktails uit het hoofd leren om finaal tot 72 te komen. Ze bereiden gebeurde in de les niet met de echte dranken maar met gekleurd water. Dat zou anders een grote verspilling zijn, want we konden ze natuurlijk niet elke keer opdrinken”, vertelt Jeroen Lingier.

De lessen vonden van maandag tot vrijdag plaats en elke dag moest Jeroen er samen met 15 andere cursisten van over de hele wereld oefenen. “In de laatste week kregen we examens. Die heb ik succesvol doorstaan met 85 procent als eindresultaat. De school heeft een grote naam en eens geslaagd kan je via de website op zoek gaan naar werk als barman. Ik wil niet naar het buitenland; liefst zou ik in een cocktailbar dicht bij huis werken. Aan de kust vind je die jammer genoeg niet”, denkt Jeroen.

Elke dag moesten we de samenstelling van zes cocktails uit het hoofd leren

In Dublin logeerde de jongeman in een hostel samen met zijn medestudenten. “Ik heb er veel nieuwe vrienden gemaakt met wie ik Dublin ontdekt heb. In het weekend waren we vrij. Het uitgaansleven is er super. In alle pubs is er livemuziek. De gewone cafés sluiten er om middernacht, maar dan openen de nachtclubs”, vertelt Jeroen Lingier. “Aan elke pub staat een buitenwipper. Ze zijn er heel streng op alcohol. Je moet niet proberen om op straat of zelfs op een bank in het park te drinken. Onmiddellijk komt er een politieagent op je af.”

Bezoek

Jeroen Lingier is, in tegenstelling tot zijn broer Arne, redelijk honkvast. Maar tijd om heimwee te hebben kreeg hij in Dublin niet. “In het weekend kreeg ik enkele keren vrienden uit België op bezoek. Ik vond het leuk om met hen Dublin te ontdekken. En met de school bezochten we de brouwerij van Guinness en een whiskydistillerie. Ook al een interessante en leerrijke ervaring”, klinkt het.

Voorlopig werkt de kersverse gediplomeerde barman bij bistro Villa Nova in Middelkerke. Natuurlijk zou hij graag zijn opgedane kennis in de praktijk omzetten. “Dat zal ik alleen in een grootstad, Antwerpen of Gent misschien, kunnen doen. Cocktails zijn meer en meer in. Mijn voorkeur gaat naar die met gin”, weet Jeroen Lingier, die intussen droomt van een eigen cocktailbar.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.