Jeroen en Joyce hebben beste droge worsten van België: “Alles begint met de keuze van vlees dat we aankopen”

Jeroen Lievens en Joyce Cordonier. © ML
Redactie KW

De Avelgemse droge worsten van Joyce Cordonier (35) en Jeroen Lievens (34) zijn verkozen als dé beste droge worsten van België.

“De slagerijmicrobe zat er bij mij al van heel vroeg in”, opent Jeroen. “Mijn vader was opgeleid als beenhouwer en ging dus bij de boeren de dieren slachten. Ik zag van jongs af aan hoe het eraan toeging en werd snel overtuigd. Ik moest en zou in het slagerijleven verdergaan. In het derde middelbaar ging ik naar het Go! Atheneum in Diksmuide en koos daar de richting ‘slagerij en vleeswaren’. Daar leerde ik alle kneepjes van het vak en werd ik volledig overtuigd in mijn keuze. Vanaf mijn 14de ging ik dan in slagerijen werken als jobstudent, om ook in de praktijk te leren. Ik heb later ook de keuze gemaakt om een 7de en specialisatiejaar te volgen, namelijk ‘slagerij fijnkost traiteur’. Daarna ging ik voltijds werken bij slagerijen om ervaring op te doen. Het was toen dat ik Joyce heb leren kennen. Ze werkte toen ook in die slagerij en van het één is het ander gekomen (lacht). Toen werkten we allebei heel veel, alsof de slagerij van ons was. Het is toen ook dat we zijn beginnen nadenken over een eventuele eigen slagerij. Daar zouden we volledig ons eigen ding kunnen doen.”

Touwtjes in handen

“Elf jaar later hebben we met onze eigen slagerij de beste droge worsten van België (lacht). Een eigen slagerij hebben is heel gevarieerd, en het is leuk om alle touwtjes in handen te hebben. We kijken ook zelf naar eventuele verbeteringen, zo werden de winkel en het atelier vernieuwd in 2017. Nu werken er vier mensen in de winkel, maar we zoeken we nog versterking. Mensen die écht het vak kennen en die ons kunnen helpen met ons werk.”

Ziehier: de beste droge worsten van ‘t land.
Ziehier: de beste droge worsten van ‘t land. © ML

“Wat het geheim is van de droge worsten? Het begint bij de keuze van het vlees dat we aankopen. Dat zijn zuivere buiksnijdingen en dan voegen we de kruiden toe. Dan wordt het vlees voorgesneden en daarna wordt het door de gehaktmolen gedraaid. Daarna worden de worsten gevuld. Daarbij is het belangrijk dat de messen heel scherp zijn, alleen zo zorg je voor een goede smering. Achter dit alles rusten de worsten 24 uur in de koelkast, op die manier trekken de kruiden mooi in het vlees. Dan gaan de worsten in een rijpingsperiode van 24 uur en daarna is er dan de droogfase die vijf dagen duurt.”

Na het winnen van de wedstrijd kreeg de slagerij plots veel media-aandacht. “Veel mensen kwamen ons proficiat wensen, en wilden die droge worsten nu ook wel eens proeven. We zijn heel blij met wat we bereikt hebben en het zorgt voor veel goede moed”, besluit Jeroen. (ML)

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier