Jeroen bestrijdt ‘negatieve media’ met goed nieuws: “Het gaat echt goed met de wereld”

Jeroen Ongenae is de drijvende kracht achter GoedNieuws.be: "Het is jammer dat we niet langer beseffen dat het nog nooit zo goed ging met ons." (foto OV)
Olaf Verhaeghe

“We weten niet hoe goed het met de wereld gaat en wat voor moois er allemaal gebeurt. Daar willen wij verandering in brengen.” Kortrijkzaan Jeroen Ongenae (49) maakt er samen met zijn team van GoedNieuws.be zijn levensmissie van om de negativiteit in de nieuwsmedia te counteren. “Ik begrijp dat ‘Het Journaal’ vaak de uitzonderingen belicht, maar het evenwicht is helemaal zoek.”

Het coronavirus bepaalt alle nieuws en dat zal nog wel even zo blijven. Maar net in deze ellendige tijden hebben we nood aan positieve geluiden. Aan rooskleurige berichten. Aan iets leuks, iets waar we ons aan kunnen optrekken. Dat blijkt ook uit de bezoekerscijfers van GoedNieuws.be, de gratis nieuwssite van ingeweken Kortrijkzaan Jeroen Ongenae. “Tijdens de eerste coronagolf zagen we al dat onze lezerscijfers fors de hoogte in schoten. Nu zie je dat weer: oktober is qua lezers een heel andere maand dan september aan het worden.”

Experiment

Vier jaar geleden startte Jeroen met wat hij noemt een klein experimentje. Zonder enige journalistieke achtergrond (hij werkt als communicatiemedewerker aan de Universiteit Gent, red.) stortte hij zich op de wereld van de online media. “In Het Journaal en in de kranten ligt de focus op het negatieve, op de uitzonderingen. En dat terwijl het meeste wat in de wereld gebeurt, eigenlijk vrij positief is. Wie niet beter weet of verder kijkt, blijft met een heel donker wereldbeeld zitten en denkt dat alles om zeep is. Terwijl dat allerminst overeenkomt met de realiteit.”

Jeroen bestrijdt 'negatieve media' met goed nieuws:

“Overal zie je slecht nieuws. Terwijl het meeste wat in de wereld gebeurt, eigenlijk vrij positief is”

Jeroen staat niet alleen met die stelling. “De Zweedse arts en hoogleraar Hans Rosling heeft daar met Feitenkennis een goed boek over geschreven”, zegt hij. “Hij peilde bij studenten op de universiteit naar hoe het met de wereld gaat. Het bleek dat ook al die intelligente mensen niet wisten hoe goed we het met z’n allen hebben in vergelijking met vroeger.”

Intussen post Jeroen samen met zijn team vrijwilligers, onder wie een Nederlandse oud-journalist, dagelijks zeker drie nieuwsberichten die altijd maatschappelijk relevant en bijzonder zijn. “We groeien langzaam, maar zeker”, glimlacht Jeroen. “De bedoeling van onze vzw is echt wel om een volwaardige digitale nieuwssite te ontwikkelen, maar dan eentje waar het goede nieuws centraal staat.”

Bewustwording

Komen aan bod op GoedNieuws.be: stappen in kankeronderzoek, positieve geluiden over de luchtkwaliteit, hoopgevende resultaten in de strijd tegen klimaatopwarming en het feit dat er in vergelijking met enkele decennia geleden minder ernstige armoede is. “Daar kan je toch niet tegen zijn? (lacht) Dat het goed gaat met de natuur in de Maasvallei bijvoorbeeld, we mogen dat ook aanstippen. Het mag toch ook eens positief klinken?”

“Uiteraard ben ik niet blind, maar als ik lees dat een zonnewagen voor families eraan zit te komen, denk ik: wauw, de vooruitgang is er echt wel. Het kan altijd beter, maar door al het negatieve te lezen, te horen en te zien, vergeten we te vaak dat het hier en daar, af en toe al vrij goed is.”

Het beste nieuws van de week volgens Jeroen

1. Veertig procent minder tienerzwangerschappen

Het aantal tienermoeders in ons land is tussen 2010 en 2017 met 40 procent gedaald. Ook het aantal abortussen bij tienermeisjes is afgenomen. Dat blijkt uit een rapport van Fara, de vzw die begeleidt bij zwangerschapskeuzes, en Sensoa, het Vlaams expertisecentrum voor seksuele gezondheid.

2. Luchtkwaliteit in Vlaanderen gaat er op vooruit

De voorbije jaren is de uitstoot van heel wat vervuilende stoffen in Vlaanderen gedaald. Zo was de luchtkwaliteit in 2019 dan ook beter dan tien jaar geleden. Dat blijkt uit een nieuw rapport van de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM). Er is een duidelijke daling merkbaar van de concentraties van fijnstof, zwaveldioxide en zware metalen. Door de dalingen haalt Vlaanderen alle Europese emissiedoelstellingen.

3. Een muziekinstrument leren helpt kinderen om zich te concentreren

Een instrument leren is goed voor de ontwikkeling van bepaalde hersenfuncties bij kinderen. Dat blijkt uit nieuw neurowetenschappelijk onderzoek uit Chili. Kinderen die muziekonderwijs krijgen, presteren beter op vlak van aandacht en herinnering. Ook vertonen ze meer hersenactiviteit die verband houdt met beter lezen, meer veerkracht en creativiteit en een betere kwaliteit van leven.

Meer weten? Check www.goednieuws.be.