Jerina en Cato starten uitgeverij Nachtschade

Beeldend kunstenares Jerina Malfait en grafisch vormgever Cato Oyen. © JVGK
Peter Van Herzeele
Peter Van Herzeele Medewerker KW

Cato Oyen (22) en Jerina Malfait (29) hebben samen met Vincent Coomans, de initiatiefnemer van de Kortrijkse Letterzetter, de uitgeverij Nachtschade opgericht. Deze nieuwe Vlaamse literaire organisatie focust op de ontwikkeling van nieuw literair talent en publiceert geïllustreerde kortverhalen.

Met Nachtschade willen de dames jonge talenten begeleiden die beginnen te schrijven. “We bezorgen hen een basis om hun schrijfsels goed uit te werken. Ze krijgen van ons de mogelijkheid om te experimenteren en ook dingen te herschrijven. Dit gecombineerd met kleine schilderijtjes. Zo kunnen ze met het eindresultaat naar een uitgeverij gaan”, duidt beeldend kunstenares Jerina Malfait (29), die in Kortrijk woont en werkt.

Zonder een boek in haar handtas voelt Jerina zich onrustig en onvolledig. “Literatuur vormde mij tot de persoon die ik ben. Het is ook een onuitputtelijke bron van inspiratie voor mijn werk.” Ze illustreerde eerder al het verhaal ‘De dode vogel en het meisje’, een kortverhaal van voormalig Lettertype Siel Verhanneman, die nu ambassadeur is van Nachtschade. Zij brengt er haar tweede kortverhaal uit: ‘Pierre plooide zijn moeder in een koffertje’.

Cato Oyen (22) is grafisch vormgever, ontwerper en illustrator. Ze is de vaste vormgever van Nachtschade. “Ik ontwerp alle publicaties en ontwikkel de huisstijl: mijn ervaring als illustrator en ontwerper helpt daarbij. Daarnaast sta ik in voor de communicatie”, vertelt Cato, die op haar 19de al een eigen bedrijfje had. Zij houdt vooral van boeken als product. “Het is de bedoeling dat we met Nachtschade elk seizoen een nieuw geïllustreerd boek uitbrengen, elke drie maanden eentje dus.”

Cato houdt ervan boeken te kopen, ze te voelen, ze te ruiken. Ze streeft er als vormgever naar om een zo bijzonder mogelijke zintuigelijke ervaring te creëren. “Samen met Jerina zie ik dit avontuur helemaal zitten. We wilden toch al graag iets samen doen. Verhalen met illustraties boeien ons. We blijven natuurlijk feedback geven aan de jonge talenten maar werken ook met auteurs met naam en faam. Ook zij mogen experimenteren.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier